Dinozorları Yok Eden Asteroid Etkilerinin İkinci Dalgası
Dünya’yı 66 milyon yıl önce dinozorların sonunu getiren asteroit çarpmasından sadece birkaç dakika sonra, çok daha küçük bir gök cismi Batı Afrika açıklarına düştü ve 9 kilometre genişliğinde “Nadir Krateri” olarak bilinen devasa bir çukur yarattı.
Heriot-Watt Üniversitesi’nden Dr. Uisdean Nicholson’un keşfettiği bu yeni kraterin, bölgede geniş çaplı bir tsunamiye neden olduğu tahmin ediliyor. Tsunami dalgalarının Atlantik Okyanusu’nda en az 800 metre yüksekliğe ulaştığı belirtiliyor.
Bilim insanları, Nadir Krateri’nin tam oluşum tarihini veya Meksika’da dinozorları yok eden Chicxulub Krateri’nden önce mi sonra mı oluştuğunu henüz belirleyemiyor. Ancak Nadir asteroitinin de dinozorların yok olduğu Kretase döneminin sonunda Dünya’ya çarptığı düşünülüyor.
Nadir asteroitinin Dünya’nın atmosferine girerken, gökyüzünde Güneş’in 24 katı büyüklüğünde, Edinburgh’daki bitkileri ve ağaçları tutuşturabilecek kadar sıcak bir ateş topu oluşturduğu tahmin ediliyor.
Nadir asteroidinin yaklaşık 450-500 metre genişliğinde olduğu ve Dünya’ya saatte yaklaşık 72 bin kilometre hızla çarptığı düşünülüyor. Bu büyüklükteki bir çarpışmanın insanlık tarihinde bir benzeri olmadı.
Bilim insanları, Dünya’ya bu kadar kısa bir süre içinde iki büyük asteroitin çarpmış olmasını açıklamaya yönelik araştırmalarını sürdürüyor. Bu keşifler, Dünya’nın antik geçmişi ve gezegenimize yönelik potansiyel tehlikeler hakkında yeni bilgiler sağlamaya devam edecek.