Darüşşafaka Eğitim Kurumları, 161 yıldır “Eğitimde Fırsat Eşitliği” ilkesiyle eğitim alanında hizmet veriyor. Son iki yılda deprem bölgesinden 200 öğrenciyi bünyesine katarak öğrenci sayısı 1.000’i geçen Darüşşafaka, kapasitesini artırmak için mevcut kampüsünü yeniden inşa ediyor.
Kurumun düzenlediği temel atma törenine katılan İstanbul İl Millî Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür’ün yanı sıra Darüşşafaka Cemiyetinin kurumsal, bireysel ve bağışçılar da hazır bulundu.
Törende konuşan Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Güleç, 6 Şubat 2023 depreminin ardından deprem bölgesinden öğrenciler kabul ettiklerini ve bunun sonucunda öğrenci sayısının 1.000’i geçtiğini ifade etti. Güleç, “Bildiğiniz gibi ülkemiz, 6 Şubat 2023 depreminde tarihin en büyük felaketlerinden birini yaşadı. 4 milyonu aşkın çocuğumuz bu depremden etkilendi. Ailesini, evini, okulunu ve öğretmenlerini kaybeden bu çocuklarımızın geleceği için Darüşşafaka olarak hızlıca harekete geçtik. Her yıl aldığımız 120 öğrencimize ek olarak Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle deprem bölgesindeki annesi ya da babası hayatta olmayan çocuklarımız için de kontenjan oluşturduk ve son iki yıldır depremden etkilenen 200 çocuğumuzu okulumuza kabul ettik.” dedi.
Güleç, deprem bölgesinden kabul edilen öğrencilerle birlikte okullarının tarihinde ilk kez öğrenci sayısının 1.000’i aştığını ve yurt ve okul kapasitelerinin daha fazla öğrenciye hizmet vermeye yetmediğini vurguladı. Bu nedenle mevcut kampüsün yeniden inşasına karar verildiğini belirten Güleç, “Olası İstanbul depremine karşı öğrencilerimizin daha güvenilir bir ortamda eğitimlerine devam etmelerine çok önem veriyoruz. Tüm bu nedenlerle ‘Yeni Kampüs Projemizi’ hayata geçiriyoruz.” ifadelerini kullandı.
Yeni kampüs projesinin iki fazdan oluşacağını belirten Güleç, “Birinci fazda ortaokul eğitim binası, ortaokul kız ve erkek öğrenci evleri ile Cemiyet binasını inşa edeceğiz. Toplamda, 37 bin m² alanı kapsayan birinci faz tamamlandıktan sonra, yeterli fonun sağlanması kaydıyla lise eğitim binası, lise kız ve erkek öğrenci evleri ile sosyal tesisleri kapsayan 56 bin m²lik ikinci faza başlayacağız. Projemiz tamamlandığında öncelikle 1.000 öğrenci olan okulumuzun kapasitesini 1.500 öğrenciye yükseltecek ve binalarımızı depreme daha dayanaklı hâle getireceğiz. Projemizin birinci fazının açılışını 2026-2027 eğitim ve öğretim yılında yapmayı planlıyoruz.” şeklinde konuştu.
Yeni kampüsün bilgi çağının ihtiyaçlarına yanıt veren, ekolojik ve çevre dostu bir tasarımla hayata geçirileceğini belirten Güleç, “Bugün temelini atacağımız ortaokul binamızda 49 derslik, 19 idari alan bulunuyor. Sınıflarımızın ortalama büyüklüğü 50 ile 70 metrekare arası değişmekle birlikte, bu laboratuvar ve sanat alanları gibi kısımlar için 80-100 metrekarelere çıkıyor. Sınıflarda dersin ve işlenen konunun özelliğine göre açılıp kapanabilen esnek duvarlar tasarlandı.” dedi.
Güleç, yeni kampüsün daha sürdürülebilir olması için Michigan Üniversitesi ile ortak bir çalışma yapıldığını ve biyofilik tasarım yaklaşımını benimsediklerini belirterek “Yağmur ve atık sularının arıtılarak tekrar kullanımı sağlanacak, paneller kullanılarak güneş enerjisinden elektrik elde edilecek” ifadelerini kullandı.
Hayırsever kurum ve bireyleri, yeni kampüs inşası için başlatılan ‘Eğitim Bizden, Yuva Sizden Kampanyası’nı desteklemeye çağıran Güleç, “Darüşşafaka; binlerce çocuğu dallarının altında ferahlatan bir çınar, çok büyük bir aile ve hepsinden önemlisi ülkemizin aydınlık geleceğini inşa edecek bireyler yetiştiren bir eğitim kurumudur. Aynı zamanda Darüşşafaka, bir dayanışma hikâyesidir. Bugün bu hikâyenin yeni bir sayfasını yazıyoruz. Bu temel, sadece bir binayı değil, geleceğin öğretmenlerini, mühendislerini, sanatçılarını, doktorlarını, bilim insanlarını ve liderlerini yetiştirecek bir umut yuvasını inşa ediyor. Bu yuva, sizlerin projemize inanmanız, sahip çıkmanız, desteklemenizle mümkün olacaktır.” dedi.
Konuşmaların ardından 1955 yılı Darüşşafaka Lisesi mezunu Saim Kale ve en genç Darüşşafaka öğrencisi Ada Kıpkıp ile birlikte temel atma butonuna basıldı. Tören, en genç Darüşşafaka öğrencisinin elinin izinin olduğu yeni kampüs için dökülen ilk betonun bulunduğu kitabın, Darüşşafaka öğrencileri tarafından Oğuz Güleç’e teslim edilmesiyle son buldu.
1863 yılından bu yana “Eğitimde Fırsat Eşitliği” misyonuyla hizmet veren Darüşşafaka Cemiyeti, Türkiye’nin her coğrafyasından sınavla belirlediği 1000’i aşkın öğrenciye Darüşşafaka Eğitim Kurumlarında tam burslu, yatılı ve İngilizce ağırlıklı eğitim olanağı sunuyor. Yeni eğitim kampüsünün tamamlanmasıyla birlikte Darüşşafaka Cemiyeti, 1.500 öğrenciye çağdaş ve nitelikli eğitim sunarak ülkemizin gurur kaynağı bireyler yetiştirmeye devam edecek.