Çocuklar zararlı içeriklerden nasıl korunacak?

Çocuklar zararlı içeriklerden nasıl korunacak?
Yayınlama: 13.12.2024 14:34
A+
A-

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TBMM Genel Kurulu’nda bütçe görüşmeleri sırasında, zararlı içeriklerden çocukları korumak için yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini vurguladı.

İnternet, yapay zeka ve kuantum bilgisayarların hayatımızın her alanına girmesiyle birlikte bu teknolojilerin zararları da konuşulmaya başlandı. Bu doğrultuda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, önemli bir yasal düzenleme üzerinde çalışıyor.

BÜYÜK VE GELİŞMİŞ ÜLKELER DE YAPIYOR

Birçok gelişmiş batı ülkesi, internetin zararlı içeriklerinden çocukları ve toplumu korumaya yönelik tedbirler alıyor. Örneğin ABD’de, Apple firmasına çocukların cinsel taciz ve istismara açık olmasına yol açan Icloud uygulamasında yapay zeka kullanmadığı için dava açıldı.

TÜRKİYE’NİN YÜRÜTTÜĞÜ ÇALIŞMA

Hükümetin yürüttüğü çalışma şu çerçevede yürüyor:

  • Zararlı içeriklere erişimin kontrolü veya sınırlanması yaşı 16 olsun.
  • 16 yaşın aşağı düşürülmesi tartışılmasın ancak yukarı çıkarılması tartışılabilir.
  • Hiçbir uyarıya gerek kalmadan sosyal medya platformları veya oyun siteleri, yapay zeka sistemlerini kullanarak yaş sınırını 16 yaşa çıkarsın.
  • Yapay zekayla her şeyi yapabiliyorsan, her detayına, bilgilerine hâkim olduğun birinin hangi yaşta kullanıcı olduğunu da biliyorsun demektir. Çocuklarımız senin pazar alanın veya uygulama sahan değildir.
  • Yurt dışına gittiğiniz zaman; örneğin bir Avrupa ülkesinde elektronik bir ürün satın aldığın zaman kutunun içinde çeşitli dillerde kullanım kılavuzları var. Ancak Türkçe yok. Nepal dili, Vietnam dili var ama Türkçe yok. Bu ürünü Türkiye’de satamazsın. Ya da bilinçli bir Türk tüketicinin onu olmaması lazım.
  • Oyun sitelerinin içine gizlenmiş şekilde yapay zekayla kurgulanmış örtülü, subliminal mesajlar veremezsin, farklı farklı kanallara yönlendiren mekanizma kuramazsın.
  • Burada açık ve şeffaf olmalısın. “Ben bunu uluslararası kullanım için yaptım” diyorsan o zaman Türkiye pazarı için Türkiye’ye özgü yapmalısın. Bunu yapmazsan Türkiye’de ürünü satamazsın.
  • Nasıl ki bir Vietnamlıya Türk mutfağı satamazsan bana da Vietnam yemeklerini satamazsın.
  • Amaçlanan, tüm bunlardan sosyal medya platformlarını bizatihi sorumlu tutmak. Gençleri, toplumu, gelişmiş-modern ülkeler gibi, milli ve manevi değerleri korumaya teşvik etmek. Amaç, hiçbir şekilde interneti ve içeriklerini yasaklamak değil. Yaş sınırının altındaki çocukların internete girişleri ve internet kullanımları bir ebeveyn kontrolünde olacak.

BİLGİ SAVAŞI

Bu çalışmanın dayandığı bilimsel veriler ve tespitler bulunuyor. İnternet ve sosyal medya üzerinden hangi amaçla yürütülürse yürütülsün ve hedefi kim olursa olsun bu operasyonların ulusal güvenlikle doğrudan ilgisi bulunuyor.

SİBER TEHDİTLER

Dijital okuryazarlığın ve siber güvenlik bakış açısının tüm vatandaşlarımıza kazandırılması gerekiyor. Temel önlemlerin alınması, saldırganların kullandığı teknikleri kullanarak zafiyetli alanların tespiti yapılması önem arz ediyor.

TROL GRUPLARI

Trol grupları, siyasi gruplar, çıkar odakları veya sosyal medya ekipleri tarafından yönetilen, çevrim içi ortamlarda kışkırtıcı mesajlar gönderen organizasyonlardır. Trol gruplarının temel amacı, yaptıkları paylaşımlar ile insanların algılarını manipüle ederek onların duygusal tepkiler vermelerini sağlamaktır.

HACKER GRUPLARI

Hacker grupları, bilgisayar sistemlerinde keşfettikleri zaafları kullanarak bu sistemleri kendi istedikleri şekilde yönlendiren kişilerdir. Hacker gruplarının genellikle siyaset, din, çevre, özgürlükler gibi konularda özellikle toplumsal olayları bahane ederek eylemlerini gerçekleştirdikleri görülüyor.

SERVİS SAĞLAYICILARI VE SOSYAL MEDYA PLATFORMLARI

İnternet servis sağlayıcılarının temel amacının kâr elde etmek olduğu düşünüldüğünde servis sağlayıcısının altyapısını ve ağ topolojisini tasarlarken ana hedefi en az maliyetle müşterinin asgari beklentilerini karşılayacak veri güvenliği seviyesine ulaşmak olacaktır.

HİBRİT YAPILARIN TESİSİ

Kurumların sayısına, verilerin önem derecesine ve aralarındaki veri trafiğine göre ayrı bir altyapı ve ağ oluşturulması veya veri trafiğinin hibrit bir yapı üzerinden daha güvenli bir şekilde sağlanmasının da mümkün olabileceği düşünülüyor. Konular ile kurumlar tarafından ifa edilen görev ve sorumluluklara atfedilen değerin yıllara sari biçimde değiştiği göz önünde bulundurulduğunda veriler ve bunların kritiklik seviyesine ilişkin olarak belirli aralıklarla değerlendirmelerin yapılmasının faydalı olabileceği değerlendiriliyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.