Büyükşehir’de gündem; ‘Depreme dirençli Bursa’

Büyükşehir’de gündem; ‘Depreme dirençli Bursa’
Yayınlama: 27.09.2024 11:19
A+
A-

27 EYLÜL 2024

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı’nın ortak yürüttüğü “Deprem Risk Azaltma ve Önleme Planlama Projesi”nde çalışmalar devam ediyor. Projede, Bursa’da meydana gelebilecek depremlerde hasar riski yüksek alanların belirlenmesi hedefleniyor. Projenin ilk aşamasında, “deprem tehlike değerlendirmesi” ve “bina risk değerlendirmesi” sonuçları ortaya çıktı. Projenin ikinci aşamasında ise “altyapı ve kamu binası risk değerlendirmesi” ile “kentsel dirençlilik planı” hazırlanmaya başlandı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, 1999 Marmara depreminden sonra “zemin etütleri araştırma birimi” kurarak Bursa ili Sismik Zemin Tehlike Değerlendirme Projelerini hayata geçirmişti. Belediye, JICA ile birlikte yürütülen “Deprem Risk Azaltma ve Önleme Planlaması Projesi”ni de sürdürüyor.

Projenin ilk kısmında, Bursa’da meydana gelecek olası bir depremde hasar riski yüksek alanların belirlenmesi hedeflendi. Veriler ışığında yapılan analizler sonucunda projenin ilk çıktıları olan “deprem tehlike değerlendirmesi” ve “bina risk değerlendirmesi” sonuçları ortaya çıktı.

Çıkan sonuçlar doğrultusunda projenin ikinci aşamasına geçilirken, ikinci aşamada risk değerlendirmesi analizleri neticesinde “altyapı ve kamu binası risk değerlendirmesi” ile “kentsel dirençlilik planı” hazırlanmaya başlandı. Projenin ikinci kısmında, Bursa’da meydana gelecek olası bir depremde hasar görebilecek kamu binası, köprü, bağlantı yolu ve alt yapıların tespit edilmesi ve olası bir depremde kritik yol ağlarının belirlenmesi amaçlanıyor. Elde edilen tüm sonuçlarla kentsel dönüşüm için öncelikli alanlar belirlenecek.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda yapılan projenin bilgilendirme toplantısına, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik, Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Tözün Bingöl ve üniversite, kamu kuruluşları, JICA temsilcileri ile Büyükşehir Belediyesi bürokratları katıldı.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik, çalışmalarından dolayı JICA takım liderine ve üyelerine teşekkür etti. Projenin 2021 yılında başladığını ve 2026 yılının sonuna doğru tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi. Halisçelik, Bursa’nın kaynaklarının ekonomik ve verimli kullanılmasının önemine dikkat çekti.

Proje Danışmanı Prof. Dr. Şerif Barış, depremlere karşı önemli deneyimi bulunan Japonya’nın tecrübelerinden yararlanmanın önemine dikkat çekti. Bursa Büyükşehir Belediyesi ile JICA arasında 2 yıldır süren çalışmaları değerlendirdiklerini anlatan Barış, “Bursa’nın olası depremdeki risklerini azaltmayı amaçlıyoruz. Bir Bursa modeli oluşturarak diğer kentlere de örnek olmak istiyoruz” dedi.

JICA Takım Lideri Shinichi Fukasawa, temel amaçlarının Bursa’yı olası bir depreme karşı hazır hale getirmek olduğunu dile getirdi. Bursa’nın dirençli planını oluşturmayı amaçladıklarını ifade eden Fukasawa, “Projemizin temel amacı, risk ve tehlike analizi, kentsel dirençlilik planının hazırlanması ve kentsel dirençlilik planının mevcut planlara ve diğer paydaşların afet planlarına entegre edilmesidir” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.