Yaklaşık 7 yıl önce hizmete giren “Bursa Su Fabrikası” faaliyete geçtiği dönemde, Gözedeli vatandaşlarımız tarım alanlarına yeterli su sağlanamayacağı endişesini dile getirmişlerdi.

Bu endişeler üzerine BUSKİ ile yapılan görüşmeler sonucunda, bölgeye sulama tesisi ve sulama sistemi kurulması konusunda fikir birliğine varılmış ve buna ek olarak vatandaşların talep ettiği sulama göletinin inşası için gerekli altyapı çalışmalarına başlanmıştı.

Bugün gelinen noktada, 105 bin metreküp kapasiteli göletin de dahil olduğu tüm çalışmalar tamamlanmış ve sürecin başındaki tüm endişeler giderilmiştir.

Ancak maalesef, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde ve Bursa’da da iklim değişikliğine bağlı olarak ciddi bir kuraklık yaşanmaktadır. Bursa’daki barajların doluluk oranı geçen yıllara kıyasla %20 oranında düşmüştür.

Söz konusu bölgede içme suyu ve tarımsal sulama için kullanılan iki ayrı hattımız bulunmaktadır. Tarımsal sulama görevini üstlenen hattı besleyen Gözede Sulama Göleti, küresel ısınmaya bağlı aşırı kuraklık nedeniyle su seviyesinde ciddi bir düşüş yaşamış ve neredeyse tamamen kurumuştur. Bu durum üzerine BUSKİ ekiplerimiz, Gözede Sulama Göleti’ne tankerlerle su takviyesi yapmaya başlamış ve bu takviye halen devam etmektedir.

Buyuksehirden Kamuoyuna Aciklama

Bölgedeki 11 mahalleyi besleyen içme suyu hattı ise aktif olarak kullanılmakta olup, Gözede Mahallesi dahil hiçbir mahallede içme suyu temininde bir sorun yaşanmamaktadır. Gözede Mahallesi’nde vatandaşların talebi tarımsal sulama suyu ile ilgilidir. 1200 nüfuslu mahallede 372 su abonesi bulunmakta olup, talep içme suyu değil tarımsal sulama ile ilgilidir.

Gözede Mahallesi’nde yaşanan sorunun çözümüne yönelik, yetkili arkadaşlarımız 5 Temmuz, 12 Ağustos ve 19 Ağustos 2024 tarihlerinde muhtar ve azalardan oluşan bir heyetle üç toplantı gerçekleştirmiştir. Çözüm önerileri görüşülmesine rağmen, Bursa Su Fabrikası’nın hatları kimliği belirsiz kişiler tarafından kesilmiş, kamu malına zarar verilmiş ve ardından yangın çıkarılarak çevreye ciddi zarar verilmiştir.

Gözede Mahallesi’ndeki gölete dışarıdan tankerlerle su takviyesi yapılmasına ve içme suyunda herhangi bir azalma yaşanmaması için gerekli tedbirler alınarak 12 köyün ihtiyacının karşılanmasına rağmen, bu hatlara zarar verilmesi anlaşılır bir durum değildir. Söz konusu hattaki suyun tarımsal sulamada kullanılması mümkün olmayıp, Bursa Su Fabrikası’na giden su ile de hiçbir bağlantısı bulunmamaktadır. Fabrikanın hattı Alaçam bölgesinden gelmektedir.

Bölge halkı, bu durumun tüm ayrıntılarıyla farkındadır ve iklim değişikliği ile kuraklığa karşı daha bilinçli bir yaklaşım sergilemenin zorunlu olduğu açıktır. Bursa Büyükşehir Belediyesi, BUSKİ başta olmak üzere tüm kurumlarıyla, mahalle ayırt etmeksizin her bölgeye eşit hizmet götürme anlayışıyla çalışmalarını sürdürecektir. Yaşanan olayların arkasında provokatif kişilerin bulunabileceği şüphesi tarafımıza iletilmiş olsa da, iyi niyetimizi korumaya devam ediyoruz.

Ancak, su hatlarımıza yapılan saldırılarla ilgili hukuki işlemler başlatılmış olup, gerçeği yansıtmayan bu tür iddialara itibar edilmemesini rica ediyoruz.

Osmangazi’de 18’inci kez Balkan rüzgarları esti Osmangazi’de 18’inci kez Balkan rüzgarları esti

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Editör: Haber Merkezi