BTSO Sektör Konseyleri Bursa Business School’da Buluştu

BTSO Sektör Konseyleri Bursa Business School’da Buluştu
Yayınlama: 22.03.2025 03:45
A+
A-

BTSO: Bursa İş Dünyası İçin Sektörel ve Bölgesel Yol Haritaları Belirleniyor

Başkan İbrahim Burkay: “Bursa Büyürse, Türkiye Büyür”

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, küresel sermaye yapısındaki değişime dikkat çekerek iş dünyasının bu süreci iyi değerlendirmesi gerektiğini vurguladı. Burkay, Bursa’nın yeni ekonomiye hazırlanması için hayata geçirilen projelerin, artık bir iddia değil, bir gerçeklik haline geldiğini belirtti.

BTSO’nun Sektör Konseyleri Başkanları, Bursa Business School’da düzenlenen toplantıda bir araya geldi. Toplantıya, BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, kamu kurumlarının il müdürleri ve akademisyenler katıldı.

BTSO Sektör Konseyleri: İş Dünyası, Kamu ve Akademi İş Birliği

Başkan İbrahim Burkay, BTSO’nun 70 meslek komitesi ve 155 meclis üyesiyle Bursa iş dünyasının tüm dinamiklerini temsil ettiğini belirterek şunları söyledi:

“İş dünyasının bilgi ve tecrübesini, akademi ve kamu kurumları ile bir araya getirmek amacıyla 2013 yılında Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek Sektör Konseyleri’ni kurduk. Eğer kamu ve üniversiteler, iş dünyasının hedeflerini paylaşmıyorsa, gerçek bir değer üretmek mümkün değildir. Sektör konseylerimiz, ‘triple helix’ (üniversite, kamu ve özel sektör iş birliği) modelini hayata geçiren güçlü bir platform haline geldi. 22 sektör konseyimiz ile birlikte hem sektörel hem de bölgesel kalkınma planlarımızı şekillendiriyoruz.”

Üyeler Dijital Dönüşüme Hazırlanıyor

BTSO Başkanı İbrahim Burkay, sanayi ve ticarette dönüşümün Bursa’dan başlaması gerektiğini belirterek, Bursa Business School, TEKNOSAB, GUHEM, BUTEKOM ve TEKNOSAB Lojistik Teknopark Girişim Sermayesi Yatırım Fonu gibi projelerin sektör konseyleri tarafından şekillendirildiğini vurguladı.

Dijitalleşmenin önemine değinen Burkay, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’ndeki 8 bin işletmenin dijital dönüşümüne yönelik önemli adımlar attıklarını söyledi. Payitaht Çarşı Dijital Dönüşüm Merkezi projesiyle üyelerin e-ticaret, otomasyon teknolojileri ve yeni iş modellerine adapte olması sağlanacak.

“Üyelerimizi yeni iş modellerine hazırlamazsak, dönüşümü sağlayamazsak görevimizi yapmamış oluruz.”

Bursa Ekonomisini Güçlendirme Hedefi

BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur, sektör konseylerinin BTSO’nun en büyük gücü olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bursa’nın ekonomik gücünü artırmak, sektörlerin önündeki engelleri kaldırmak için çalışıyoruz. Gıdadan turizme, tekstilden makineye kadar birçok alanda sesimizi duyuruyoruz. Bursa, Türkiye ekonomisinin kalbidir ve burada bulunan herkes bu kalbin atmasını sağlayan aktörlerdir.”

Bursa’nın Ekonomik Göstergeleri

Toplantıda BESFİN CEO’su Ferda Besli, Bursa’nın ekonomik göstergeleri üzerine bir sunum gerçekleştirdi.

Bursa’nın GSYH’si 1,4 trilyon TL’ye ulaştı.
Ancak son 5 yılda Türkiye’nin toplam GSYH’sinden aldığı pay 4,25’ten 3,95’e geriledi.
2018-2023 yılları arasında imalat sanayisinin payı 8,33’ten 7,32’ye düştü.
İhracat son 5 yılda %11 artarken, ithalat %33 arttı.

Besli, Bursa’nın ekonomik sürdürülebilirliği için ithalatın yükselen hızının kontrol altına alınması gerektiğini ve katma değerli üretimin artırılması gerektiğini belirtti.

“Sanayinin güçlenmemesi, Bursa’yı geriye çekiyor. İhracatı artırmak, yerli teknolojiyi desteklemek ve sanayi yapısını dönüştürmek kritik öneme sahip.”

Sonuç: Bursa, Türkiye Ekonomisinin Geleceğini Şekillendiriyor

Yaklaşık 4 saat süren toplantıda, sektör konseyleri başkanları ve temsilcileri sektörlerine dair önerilerini paylaştı. BTSO’nun sanayi, ticaret ve dijital dönüşüm alanındaki stratejik hamleleri, Bursa’nın Türkiye ekonomisindeki lider rolünü pekiştirmeye devam ediyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.