Dublörün Dilemması: Tiyatroda Bir Fiyasko Hikayesi
Murat Menteş’in 2005 tarihli romanı “Dublörün Dilemması”, Atlas Tiyatro Araştırmaları tarafından tiyatro sahnesine taşındı. Oyun, bir tiyatrocu olan Nuh Tufan’ın hikayesini anlatıyor. İşsiz güçsüz Tufan, eski dostu İbrahim Kurban’ın buluşu sayesinde hayatında bir değişiklik yaşar. İbrahim’in ricasıyla Ferruh Ferman adlı bir iş insanının dublörü olur. Ancak Ferruh’un sorunlarıyla baş etmek zorunda kalması, Nuh’u zor bir ikileme sokar.
Sahneleme Süreci ve Teknik Öğeler
Yönetmen Sercan Özinan, romanın ruhunu korumak için sadık bir uyarlama oluşturmuştur. Tiratları kısaltarak ve belirli karakterleri çıkararak oyunun akıcılığını sağlamıştır. Sahne tasarımı, dekor ve kostümler, Rabia Kip tarafından minimalist ve işlevsel bir şekilde tasarlanmıştır. Müzikler, Metin Bahtiyar’ın bestesi ve Kerem Duru’nun düzenlemesiyle, oyunun absürt ve grotesk atmosferini yansıtıyor.
Hikayenin Günümüzle İlişkisi
“Dublörün Dilemması”, günümüz dünyasının sorunlarını hicivli bir dille eleştiriyor. Oyun, sürekli değişen bir ortamda tutunmaya çalışanların sorunlarına odaklanıyor. Tiyatro öğrencisi olmasına rağmen işsiz kalan Nuh, ülkemizdeki sanatçıların karşı karşıya kaldığı zorluklara bir ayna tutuyor.
Oyunun Etkisi ve Yazarın Görüşü
Oyun, izleyicilerden olumlu tepkiler almıştır. Romanın yazarı Murat Menteş, oyunun karakterlerinin sahnede canlandırılmasından memnuniyetini dile getirmiştir. Menteş’in tiyatroya ilişkin görüşleri ise ilginçtir. Yazar, tiyatro çağının kapandığını ve artık sahnede yalnızca can çekişmenin sergilenebileceğini düşünmektedir.
Atlas Tiyatro Araştırmaları’nın Diğer Çalışmaları
Atlas Tiyatro Araştırmaları, “Sezuan’ın İyi İnsanı”, “Yabancı” ve “Göçebe” gibi oyunlarla dikkat çekmiştir. Tiyatro grubu, deneysel ve yenilikçi yapımlarıyla tanınır.
Önerilen Diğer Kültürel Etkinlikler