Orta ila yüksek yoğunluklu fiziksel aktivitenin, hafızayı geliştirdiği gözlemlenmiştir. Sabahları kısa bir yürüyüş veya öğle yemeği arasında yapılan egzersizler, sizi kahve kadar etkili bir şekilde uyandırabilir ve gün boyu zihinsel netlik sağlayabilir.
Araştırmalar, 30 dakikalık orta ila yüksek yoğunluklu egzersizin, kısa ve uzun süreli hafızayı iyileştirdiğini, ancak 30 dakika daha fazla oturmanın hafızayı hafifçe zayıflattığını ortaya koymaktadır.
Egzersiz sırasında vücut daha fazla enerji üretir ve endorfin ve norepinefrin salgılar. Bu maddeler hem uyanıklığı artırır hem de ruh halini iyileştirir. Bu faydaların 24 saate kadar sürebildiği belirlenmiştir.
50-83 yaşları arasındaki 76 yetişkin üzerinde yapılan bir araştırma, bir gün önce yapılan 30 dakikalık orta ila yüksek yoğunluklu egzersizin hafızada hafif ama önemli iyileşmeler sağladığını bulmuştur. Ayrıca, egzersizin ruh hali üzerindeki olumlu etkilerinin 24 saate kadar sürdüğü, bazı durumlarda beyin taramalarında bu etkinin 48 saate kadar gözlemlendiği belirtilmektedir.
Kafein bazı rahatsızlıklara karşı koruyucu etkilere sahip olsa da, aşırı tüketiminin kalp hastalığı riskini artırabileceği bilinmektedir. Öte yandan, egzersiz hem ruh halini iyileştirir hem de kafein yoksunluğunun neden olduğu olumsuz semptomlara karşı etkili bir çözümdür.