Yükseköğretim Beyin Göçü İstatistikleri
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ilk kez 2021-2023 yılları arasındaki Yükseköğretim Beyin Göçü İstatistiklerini kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan verilere göre, yükseköğretim mezunlarının yurt dışına göç oranı %2 olarak belirlendi. Beyin göçünün en yoğun yaşandığı alan bilişim ve iletişim teknolojileri sektörü oldu.
Çalışmaya, Türkiye’de lisans eğitimini tamamlayıp mezuniyetlerinin ardından yurt dışında uzun süreli ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları dahil edildi. İstatistikler; eğitim alanı, bölüm, cinsiyet ve göç edilen ülke gibi kategorilere göre detaylandırıldı.
Göç Oranı Kadın ve Erkeklerde Arttı
Yükseköğretim mezunlarının beyin göçü oranı 2023 yılında %2 seviyesine ulaştı. 2015 yılında bu oran %1,6 idi. İstatistiklerin cinsiyet bazında incelenmesi sonucu, kadınların beyin göçü oranının 2015’te %1,1 iken 2023’te %1,6’ya, erkeklerde ise %2’den %2,4’e çıktığı görüldü.
En Yüksek Beyin Göçü Oranına Sahip Meslekler
İstatistiklere göre, en yüksek beyin göçü oranlarına sahip alanlar şunlar oldu:
Bu alanları %2,1 ile hizmetler, %2 ile sosyal bilimler, %1,9 ile sanat, %1,7 ile iş, yönetim ve hukuk, %0,7 ile tarım, ormancılık, balıkçılık, veterinerlik, sağlık ve eğitim sektörleri izledi.
Moleküler Biyoloji ve Genetik Zirvede
Mezunların beyin göçü oranları incelendiğinde, en yüksek orana sahip bölüm %17,9 ile moleküler biyoloji ve genetik oldu. Bu bölümü %10,2 ile biyomühendislik, %9,8 ile işletme mühendisliği, %9,1 ile elektronik mühendisliği, %8,9 ile matematik mühendisliği ve %8,4 ile bilgisayar mühendisliği takip etti.
En Çok ABD’ye Göç Ettiler
Yükseköğretim mezunlarının en fazla göç ettiği ülke Amerika Birleşik Devletleri (%35,2) oldu. ABD’yi takip eden ülkeler ise şunlar:
Hangi Bölüm Hangi Ülkeyi Tercih Etti?
ABD ve Kanada’ya göç eden mezunlar arasında işletme programından mezun olanların oranı en yüksekti. Almanya, Birleşik Krallık ve Hollanda’ya en fazla göç eden mezunlar ise bilgisayar mühendisliği bölümünden geldi.