Bayraktar’dan Habertürk’e açıklamalar

Bayraktar’dan Habertürk’e açıklamalar
Yayınlama: 21.09.2024 12:27
A+
A-

Doğalgaz ve Elektrik Faturalarında Yeni Dönem mi?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, önemli açıklamalarda bulundu.

Yüzer Üretim Platformu Ne Yapacak?

Artık Türkiye’ye gelen Yüzer Üretim Platformu, petrol ve doğalgaz aramacılığında yeni bir dönemi başlatıyor. 1954’ten bu yana Türkiye Petrolleri’nin kuruluşuyla 70 yıldır süren petrol arama maceramıza bu platformla önemli bir katkı sağlanacak. Platform, kendi gemilerimiz ve ekipmanlarımızla sismik ve derin deniz sondajları yapmamızı sağlayacak. Bugün Karadeniz’de 2 milyon 600 bin konutun doğalgaz ihtiyacını karşılıyoruz. Hedefimiz bu rakamı önümüzdeki yıl 4 milyona çıkarmak.

Faturaların Yüzde 60’ını Devlet Ödüyor

Türkiye’nin en önemli sıkıntılarından biri cari açık. Enerji hariç, cari fazla veren bir ekonomimiz var. Enerjiyi hariç tuttuğumuzda ekonomiden söz etmek mümkün olmaz. Bu nedenle enerjide dışa bağımlılığımızı düşürmemiz gerekiyor. Yüzer platformla bu konuda önemli bir ilerleme kaydedeceğiz. Son yıllarda enerjiye ödenen miktarın yüksekliği sebebiyle vatandaşlarımızı faturalarında ciddi destekliyoruz. Vatandaşlarımızın elektrik ve doğalgaz faturalarının devlet olarak yüzde 60’ını biz karşılıyoruz. Bu desteğe önümüzdeki dönemde de devam etmeyi hedefliyoruz.

Zamları Mümkün Olduğunca Önleyeceğiz

Enerji fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkisine karşı titiz çalışıyoruz. Enflasyonun düşüşünü hızlandırmak için bu süreci mümkün olduğunca zamlı tarifeler uygulamadan yürütmeyi istiyoruz.

Faturalandırmada Yeni Model Nasıl Olacak?

Yüksek tüketim yapan üst gelir grubunun faturalarında destek sistemini yeniden değerlendirmek istiyoruz. Bu amaçla, 2024 tüketimlerini temel alarak 2025 yılında hayata geçirmeyi planladığımız bir model üzerinde çalışıyoruz.

Hayal Edilemeyen Şeyleri Gerçeğe Dönüştürüyoruz

Türkiye’de her şeyi çok hızlı yaptık. AK Parti iktidarı döneminde 70 yıllık Türkiye’nin nükleer hayali gerçeğe dönüştü. 1954’teki Türkiye Petrolleri’nin kuruluşundan sonra, ilk kez deniz üzerinde gaz keşfi yaptık. Türkiye’nin 50 yılda ürettiği gazı biz şimdi 1 yılda üreteceğiz. Her şeyi hızlı yapmaya çalışıyoruz. Gazın kısa sürede karaya gelmesi, uluslararası alanda gıptayla takip edilen bir başarı.

Akdeniz’de Gaz Arayışı Ne Durumda?

Akdeniz, mavi vatanın en önemli parçası. Akdeniz’de 9 tane derin deniz sondajımız var. Kıbrıs’ın güneyinde ve doğusunda dahi sondajlar yaptık. Ancak Karadeniz’deki kadar önemli bir keşif yapamadık ve ağırlığımızı ilk etapta Karadeniz’e verdik. Ancak Mavi Vatandan vazgeçtiğimiz anlamına gelmiyor. Akdeniz’de farklı bir perspektifle tekrar çalışmalara başlayacağız.

Oruç Reis Somali’ye Gidecek

Oruç Reis’i Somali’ye göndereceğiz. Orada sismik çalışma yapacak. Türkiye olarak Karadeniz’deki keşif, Gabar’daki petrol keşfi ve üretimin yanı sıra, dünyanın farklı coğrafyalarında da aktif olacağız. Oruç Reis’in Somali’deki çalışmaları, yeni keşiflere yol açabilir.

Mühendislerimizde Özgüven Oluşturduk

Çok büyük bir yetkinlik geliştirdik. Mühendislerimizde ciddi bir özgüven oluşturduk. Kendi mühendislerimizle Akdeniz’de ikinci ve üçüncü kuyuya gittiğimizde, bazı yabancı şirketler bizi yalnız bıraktı. Bu bizi kendi ayaklarımız üzerinde durmaya itti ve bu imkanları kendi mühendislerimize sağlamaya başladık.

Akkuyu Nükleer Santrali’nde Son Durum

Akkuyu Nükleer Santrali, Türkiye’de 70 yıllık bir hikayenin sonucu. Sahadaki çalışmalara 2018’de başlanmıştı. 2025 yılında devreye alınması hedefleniyor. Ancak Rusya-Ukrayna savaşı, santralin gecikmesine neden olabilir. Rusya’dan bazı siparişler farklı ülkelere verilmiş durumda.

İlk Hedef 2025, Tamamı 2028’de

Hedefimiz ilk reaktörü 2025’te devreye almak. 2028’e kadar 4 reaktörü devreye alıp, Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılamak istiyoruz.

Depolarımızı İki Katına Çıkardık

Türk Akımı’nın imzalanması ve boru hattının yapılması, Türkiye’nin arz güvenliğini güçlendirdi. Ülke olarak ihtiyacının yüzde 50’sini gaz alabilecek bir altyapıya kavuştuk. Depo kapasitemizi iki katına çıkardık. Önümüzdeki 5 yıl içinde bir iki kat daha çıkma hedefimiz var. Bu sayede Avrupa’daki müşterilerin arz güvenliği ihtiyacı için de destek sağlayabiliriz.

Araştırma ve Sondajlarımız Devam Ediyor

Karada Gabar’ın yanında Hakkari, Van, Siirt, Şırnak üçgeninde Körkandil’de yeni petrol aramalarımız devam ediyor. Karadeniz’de de yeni sondajlar için hedef noktalarımızı belirledik. Kasım ayında Akçabey’de bir kuyu planlıyoruz.

Önümüzdeki Ay Çin’e Gidiyoruz

Brics’deki ülkelerle ciddi enerji işbirliğimiz var. Önümüzdeki ay içerisinde Çin’e ziyaretimiz var. Orada madenlerle ilgili anlaşma yapmak istiyoruz. Enerji alanlarında çok daha ileriye taşınacağına inanıyorum.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.