Osmangazi Belediyesi tarafından bu yıl 20’ncisi düzenlenen Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fetih Günü Etkinlikleri başladı. Bir ay sürecek etkinlikler, Bursa’nın fethinin 699. yıl dönümüne yakışır bir şekilde gerçekleştirilecek. Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, fetih ruhunu yaşatacak zengin bir program hazırladıklarını belirterek, “Bursalı hemşehrilerimize fetih coşkusunu doyasıya yaşatacağız” dedi.
Başkan Erkan Aydın, etkinliklerin detaylarını Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu. Açılış, “Sultan İbrahim, Sultan IV. Mehmed Dönemleri ve Bursa” konulu sempozyumla yapıldı. Başkan Aydın, Osmanlı’nın farklı dönemlerinde hüküm süren padişahların izlerini tarihçiler ve akademisyenlerin gözünden değerlendireceklerini ifade ederek, “Bu sempozyum, hem akademik hem de kültürel olarak çok değerli. İlgilenen herkesi bekliyoruz” diye konuştu.
5 Nisan Cumartesi sabahı saat 06.00’da Ulucami’de Fetih Duası ile devam edecek etkinliklerde, Osman Gazi ve Orhan Gazi başta olmak üzere tüm ecdat dualarla anılacak. Aynı gün, sempozyumun ikinci oturumları yapılacak ve saat 17.30’da Tophane Meydanı’nda resmi açılış töreni düzenlenecek. Açılışın ardından başlayacak olan Fetih Yürüyüşü, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde sona erecek.
Etkinlikler sadece tarih bilinciyle sınırlı kalmayacak. 13 Nisan Pazar günü Soğukpınar Mahallesi’nde geleneksel gelin alma töreni, ardından Çaybaşı Mahallesi’nde köy düğünü etkinliği düzenlenecek. Bu programlarla, geçmişten bugüne taşınan kültürel miras yaşatılacak.
Atlı Spor Tutkunları 27 Nisan’da Buluşuyor
27 Nisan Pazar günü düzenlenecek Rahvan Atları Koşusu’nda Türkiye’nin dört bir yanından gelen atlar yarışacak. Geleneksel atlı sporlara ilgi duyanların kaçırmaması gereken bu organizasyon, renkli görüntülere sahne olacak.
4 Mayıs Pazar günü düzenlenecek olan Uluslararası Tarihi Halk Koşusu ile etkinlikler son bulacak. Saltanat Kapı’dan başlayacak koşu, her yıl olduğu gibi bu yıl da yerli ve yabancı binlerce sporcuyu Bursa sokaklarında buluşturacak. Koşu sonunda Pınarbaşı Meydanı’nda dereceye giren sporcular için ödül töreni düzenlenecek.
2026 yılında Bursa’nın fethinin 700. yılı kutlanacak. Başkan Aydın, bu tarihi dönüm noktasına dikkat çekerek, “700. yıla hazırlanıyoruz. Ulusal ve uluslararası çapta büyük bir şölen gerçekleştirmek istiyoruz. Bursa’nın barış içinde fethi ve sonrasında kurulan adaletli düzen, tüm dünyaya örnek olacak nitelikte” ifadelerini kullandı.
Açılış oturumuyla başlayan sempozyum, yoğun ilgi gördü. Akademisyenler, tarih severler ve öğrencilerin katılım sağladığı oturumda Başkan Aydın, “Bu sempozyum, geçmişle gelecek arasında köprü kuracak. Osmanlı’nın mirasını Cumhuriyet değerleriyle harmanlayarak geleceğe taşımak istiyoruz” dedi.
Bursa’nın tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını vurgulayan Başkan Aydın, şehrin Osmanlı’nın ilk başkenti olmasının yanında, ilk şehir planlamalarının yapıldığı yer olduğunu hatırlattı. “Bursa, hem bir açık hava müzesi hem de kültürel kimliğimizin temelidir” diye konuştu.
Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. İsmail Yaşayanlar, iki gün sürecek sempozyumda 10 oturum gerçekleştireceklerini, 33 akademisyen ve tarihçinin sunum yapacağını açıkladı. Yaşayanlar, “Bu organizasyonu 20 yıldır kesintisiz sürdürebildiğimiz için çok mutluyuz. Katkı sunan herkese teşekkür ederim” dedi.
Prof. Dr. Cafer Çiftçi başkanlığındaki açılış oturumunda; Mehmet İpşirli “Sultan İbrahim ve Sultan IV. Mehmed Devirlerinde Ulemanın Devlet, Cemiyet ve Siyasetle İmtihanları”, Zeren Tanındı “Kitap Sanatında IV. Mehmed Dönemi: Kitapseverler ve Koleksiyonları”, Zülkif Dağlı ise “Osmanlı Taşrasında Güç ve Otorite: 17. Yüzyıl Bursa’sında Asayiş ve Düzen” başlıklı sunumlar gerçekleştirdi.
Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde iki ayrı salonda devam edecek olan sempozyum, tarihseverlere Osmanlı dönemine dair derinlemesine bilgi edinme fırsatı sunacak.