Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Türkiye’nin İsrail ile Ticarete Yönelik Gümrük Sistemi Tamamen Kapalıdır
Ticaret Bakanı Ömer Bolat sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Türkiye’nin İsrail ile ticarete yönelik gümrük sisteminin tamamen kapalı olduğunu belirtti.
Bakan Bolat’ın Açıklaması:
“Hükümetimiz, İsrail kalıcı ateşkes ilan edinceye ve Gazze Şeridi’ne yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar, İsrail ile ilgili ihracat ve ithalat işlemleri 2 Mayıs 2024 tarihinden itibaren ise tüm ürünleri kapsayacak şekilde tamamen durdurmuştur. Bu tarihten sonra, ülkemizden İsrail’e yönelik ihracat ve ithalat için tescil edilmiş hiçbir gümrük beyannamesi bulunmamaktadır. Aynı şekilde İsrail’den ülkemize hiçbir sevkiyat bulunmamaktadır. İsrail ile ticarete yönelik olarak gümrük sistemimiz tamamen kapalıdır.”
Filistin İhtiyaçlarının Karşılanması:
Bakan Bolat, Kararnamelerinde belirttikleri üzere, yaklaşık 6 milyon nüfuslu Filistin’in ihtiyaç duyduğu ürünlerin tedariki amacıyla, Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı’nın isteği üzerine varılan karşılıklı mutabakat çerçevesinde ihracata müsaade edildiğini vurguladı. Ancak bu ihracatın, “Filistin varışlı ve alıcının Filistinli ithalatçı olduğunu” Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı ile resmi yoldan teyit edilmesi koşuluyla gerçekleştirildiğini belirtti.
Bolat, bu malların münhasıran Filistin tarafından kullanıldığının, Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı tarafından da defalarca açıklandığını ve ülkemizin istatistik sisteminden de anlaşıldığını ifade etti.
Filistin İle Kurulan Ticaret Mekanizması:
Bakan Bolat, Türkiye ve Filistin arasında kurulan ikili ticaret mekanizmasına değinerek, her bir sevkiyat için Filistinli ithalatçıların Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı’na başvurduğunu ve sevkiyata ilişkin mutabık kalınan bilgilerin elektronik ortamda Bakanlığın koordinasyonunda teyit edildiğini aktardı. Bu teyit sürecinden sonra sevkiyatlara ilişkin tescil işlemlerinin gerçekleştirildiğini belirtti.
Filistin’den İthalat:
Bakan Bolat, Filistin’den Türkiye’ye yapılan ithalatlarda da benzer bir sürecin uygulandığını açıkladı. Filistinli ihracatçıların ülkemize yönelik ihracat başvurusunun, Filistin Ulusal Ekonomi Bakanlığı tarafından uygun bulunması durumunda ülkemize iletilmesi gerektiğini ve geldiği ülkenin Filistin olduğunun tevsiki onaylandıktan sonra işlemlerin tamamlanabileceğini belirtti.
Sonuç:
Bakan Bolat, Türkiye’nin bu mekanizma ile mazlum Filistin Halkının ihtiyaçlarını karşılamaya ve Filistin’in bu haklı davasında ekonomik olarak da yanında destek olmaya devam edeceğini ifade etti.