Soğuk havalarda grip, larenjit ve farenjit gibi solunum yolu hastalıklarına yakalanma riski artar. Kapalı ortamlarda hava sirkülasyonu azalınca mikroplar daha hızlı yayılır. Bu nedenle, bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak son derece önemlidir. Bunun için yeterli ve dengeli beslenmeliyiz.
Taze meyve ve sebzeler vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengindir. Bağışıklık sistemimiz için çok çeşitli vitamin ve minerallere ihtiyaç duyarız. Bu nedenle her besin grubundan dengeli ve mevsimine uygun beslenmeliyiz. Günde 2 porsiyon meyve ve her öğünde sebze tüketmek faydalıdır.
Isı ve hava, sebze ve meyvelerdeki vitamin ve mineralleri yok edebilir. Örneğin, makarna ve kuskusu suyunu çektirerek pişirerek B grubu vitaminlerini koruyabiliriz. Brokoli, C vitamininden zengindir ve buharla pişirerek vitamin kaybını azaltabiliriz. Portakal ve mandalina gibi meyveler de C vitamini içerir ve soyulduktan sonra hemen yenmelidir.
Probiyotikler, bağırsaklarda bulunan sağlıklı bakterilerdir. Bağırsak duvarını güçlendirirler ve vücuda zararlı mikroorganizmaların girmesini engellerler. Kefir ve probiyotik yoğurt gibi besinler bağırsak sağlığını ve dolayısıyla bağışıklık sistemini destekler.
Protein, yağ ve karbonhidrat gibi makro besin grupları, bağışıklık sistemi için birlikte çalışırlar. Hiçbirini eksik etmemek önemlidir. Karbonhidratlar, bağışıklık hücreleri için birincil enerji kaynağıdır.
Farklı renkli meyve ve sebzelerdeki vitaminler ve antioksidanlar bağışıklığı güçlendirir. Ayva, balkabağı ve nar gibi besinleri tüketmeye özen gösterin.
Omega 3 yağları içeren balık, bağışıklık sistemini düzenler ve bağırsaktaki yararlı bakterileri artırır. Haftada en az 2 kez balık tüketin.
Yeterli su tüketimi toksinleri vücuttan uzaklaştırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Günde 30 ml su / kilo oranında su için.