Bağışıklığı çelik gibi yapıyor! Kış aylarını hasta olmadan geçirmek için her gün tüketin

Bağışıklığı çelik gibi yapıyor! Kış aylarını hasta olmadan geçirmek için her gün tüketin
Yayınlama: 28.12.2024 11:11
A+
A-

Kış Mevsiminde Sağlıklı Beslenme

Kış aylarında, atıştırmalık tüketimi ve yağlı, şekerli yiyeceklerdeki artış kilo alımına neden olabilir. Bu da obezite gibi kronik hastalıklara yol açabilir. Ancak sağlıklı bir yaşam sürdürmek için mevsimlik beslenmeye dikkat etmek ve ideal kilonuzu korumak çok önemlidir.

Sıvı Tüketiminin Önemi

Kışın düşen hava sıcaklıklarında vücudun ısısını korumak için yeterli sıvı alımı şarttır. Günde en az 2-2,5 litre su içilmelidir. Sıvı ihtiyacınızı karşılamak için ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı veya açık çay gibi içecekler tüketebilirsiniz.

Bağışıklık Güçlendirici Besinler

Soğuk algınlığı ve enfeksiyonlara karşı bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için A, C, D ve E vitaminleri açısından zengin beslenmek önemlidir. Mevsiminde en az 2 porsiyon meyve ve 3 porsiyon sebze tüketmeyi hedefleyin. Bu aylarda havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, pırasa, maydanoz gibi sebzeleri ve portakal, mandalina, elma gibi meyveleri tercih edebilirsiniz. Kuru baklagiller ve kuruyemişler de E vitamini kaynaklarıdır. Haftada 2-3 kez nohut, kuru fasulye, mercimek gibi baklagiller ve günde 20-30 gram ceviz, badem veya fındık tüketin.

D Vitamini ve Beslenme

Kemik ve diş sağlığı için gerekli olan D vitamini, güneş ışığıyla deri yoluyla üretilir. Ancak kış aylarında güneş ışınlarına maruz kalma azaldığından vücudun D vitamini ihtiyacı karşılanamaz. D vitamini besinlerden tam olarak karşılanamaz ancak balık, çoklu doymamış yağ asitleri (omega-3), kalsiyum, fosfor, selenyum, iyot ve E vitamini içerir. Kışın yüksek yağlı besinlerden kaçının. Margarin, tereyağı, yağlı etler ve yüksek kolesterol içeren sakatatları sık tüketmeyin. Zeytinyağı, yağlı tohumlar ve kuruyemişleri sağlıklı yağ asitleri için porsiyonlu olarak tüketin.

Sağlıklı Pişirme Yöntemleri

Şekerli içecekler ve tatlılara kış aylarında daha çok yöneliyoruz. Ancak Dünya Sağlık Örgütü’ne göre günlük şeker alımı toplam enerji alımının %10’unu geçmemeli. Sağlıklı bir beslenme tarzında basit şekerler yerine tam buğday ekmeği, bulgur gibi tam tahıllar, kuru baklagiller, meyveler ve az şekerli sütlü veya meyveli tatlılar tüketin. Ayrıca sağlıklı pişirme yöntemleri kullanarak evde yaptığınız ürünleri tercih edin.

Sağlıklı Beslenmeyi Yaygınlaştırmak

Kış aylarında ev yapımı geleneksel gıdaların üretimi ve tüketimi artmaktadır. Geleneksel gıdalar, doğal ve katkı maddesi içermeyen ve raf ömürleri işlenmiş ürünlere göre daha kısa olan besinlerdir. Obeziteyi önlemek için ev yapımı sağlıklı üretimin teşvik edilmesi ve çocukların hazır gıdalar yerine ev yapımı sağlıklı besinleri tüketmeleri konusunda bilinçlendirilmesi önemlidir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.