Alo Fetva’ya telefon yağdı! Bilmeden domuz eti yemek haram mı?

Alo Fetva’ya telefon yağdı! Bilmeden domuz eti yemek haram mı?
Yayınlama: 11.10.2024 13:55
A+
A-

Türkiye’deki Köfteci Yusuf Restoranlarında Domuz Eti İddiaları ve Fetva Soruları

Son zamanlarda Türkiye’nin ünlü restoran zinciri Köfteci Yusuf, ürünlerinde domuz eti kullandığı iddialarıyla gündeme geldi. Bu iddialar üzerine Alo Fetva’ya telefon yağdı ve vatandaşlar bilinmeden domuz eti yenmesinin günah olup olmadığını sordu.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gıda güvenliğiyle ilgili listesi güncellendi ve Köfteci Yusuf’un Bursa’daki iki şubesinde yapılan denetimlerde köfte ve dana eti döner ürünlerinde domuz etine rastlandığı belirtildi.

Köfteci Yusuf, sosyal medya hesaplarından bu iddiaları yalanladı ve ürünlerinde domuz eti kullanılmadığını savundu. Açıklamada, ürünlerden numune alma sürecındaki hataların analiz sonuçlarını çarpıttığı belirtildi.

Alo Fetva’ya Yöneltilen Sorular ve Yanıtları

Eti Yenilip Yenilmeyen Hayvanların Belirlenmesi

İslâm, insanları zarardan korumak için pis ve iğrenç şeyleri yasaklamıştır. Eti yenmeyen hayvanların belirlenmesi için Kur’an ve sünnet bazı ölçüler koymuştur. Mesela, yırtıcı hayvanların ve yırtıcı kuşların eti yenmez.

İslâm âlimleri, bu ilkeler doğrultusunda ictihad ederek eti yenmesi helal veya haram olan hayvanları belirlemişlerdir.

Eti Yenilmeyen Hayvanlar

Etlerinin yenmesi haram olduğunda görüş birliği bulunan hayvanlar şunlardır:

  • Domuz: Kur’ân’da ismiyle yasaklanmıştır.
  • Allah’tan başkası adına kesilen hayvanlar: Kur’ân’da bu şekilde kesilen hayvanların etlerinin yenmesi yasaktır.
  • Dinî usullere uygun olarak kesilmemiş veya kendiliğinden ölmüş hayvanlar: Kur’ân’da bu şekilde ölen hayvanların etlerinin de yenmesi yasaktır.

Bunun dışında, kurt, aslan, doğan gibi pençesi veya dişleriyle avlanan hayvanların ve sinek, örümcek gibi haşeratın etinin yenmesi de caiz görülmemiştir.

Ticari Amaçla Domuz Yetiştirip Satmak

Domuzun satımı İslâm’da yasaktır çünkü domuz necis bir hayvandır ve etinin de yenmesi haramdır. Domuz yetiştiriciliği veya ticareti de bu nedenle haramdır.

Bilmeden Domuz Eti Yemek

Alo Fetva’ya göre, bilmeden domuz eti yenmesinin günahı yoktur. Ancak dikkatli olmak ve güvenilir kaynaklardan ürünler tüketmek önemlidir. Bilmeden domuz eti yendiği takdirde Allah’tan af dilenmelidir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.