Almanya’nın Ekonomik Beklentileri Kötüye Gitti
Almanya Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DIHK), Almanya’nın ekonomik büyüme tahminini aşağıya çekti. Beklentiler, bu yıl Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın (GSYİH) yüzde 0 yerine eksi yüzde 0,2 ile küçüleceği yönünde. Gelecek yıl da büyüme öngörülmüyor.
Anketler, şirketlerin yüzde 31’inin mevcut iş durumlarının kötüye gitmesini beklediğini ortaya koyuyor. Bu oran bir önceki ankette yüzde 26 idi. DIHK Genel Müdürü Martin Wansleben, Almanya’nın kalıcı bir yapısal krizle karşı karşıya olduğunu ifade etti.
Şirketler işlerin kötüye gitmesinden endişe duyuyor ve gelecek yıl sıfır büyüme bekliyor. Wansleben, yaz başlarındaki zayıf beklentilerin artık iş dünyasının gerçeği haline geldiğini belirtti. Ekonomik iyileşmeye yönelik umutlar veya enerji fiyatlarındaki düşüş beklentileri iyileştirmedi.
Almanya, Avrupa için ekonomik bir yük haline gelmesinden ve itici güç rolünü kaybetmesinden endişe duyuyor. Wansleben, ülkenin yüksek enerji ve personel maliyetleri, fazla bürokrasi, vergi yükü, jeopolitik belirsizlikler ve talepteki düşüşler gibi unsurlarla yapısal bir kriz yaşadığını vurguladı.
Almanya, 2020’de resesyona girdi. Ifo, ülkenin gelecek yıllar için büyüme tahminini yüzde 0,4’ten sıfıra indirdi. IMF de Almanya’nın 2023 büyüme beklentisini yüzde 0,2’den sıfıra revize etti. Alman ekonomisi geçen yıl küçüldü ve G7 ülkeleri arasında küçülen tek ülke oldu. 2023’te de Almanya’nın küçülmesi bekleniyor.
Hükümet, “Büyüme Girişimi-Almanya için Yeni Ekonomik Dinamikler” paketiyle ekonomiyi canlandırmayı amaçlıyor. Paket, rekabeti artırmak, bürokrasiyi azaltmak ve verimli enerji piyasaları oluşturmak için önlemler içeriyor. Üçüncü çeyrek GSYİH verileri 30 Ekim’de açıklanacak.