Alman VW’yi Çin çarptı

Alman VW’yi Çin çarptı
Yayınlama: 30.10.2024 00:44
A+
A-

Avrupa Otomotiv Endüstrisinde Volkswagen’in Fabrika Kapatma Kararları

Almanya’nın en büyük otomotiv devi Volkswagen, kendi ülkesinde en az üç fabrika kapatmayı, on binlerce işçiyi işten çıkarmayı ve elinde kalan tesislerini küçültmeyi planlıyor. Ayrıca, çalışanların ücretlerini de yaklaşık %10 oranında düşürmeyi hedefliyor.

Volkswagen, yeniden yapılandırmaya ihtiyaç olduğunu vurguluyor. Çalışma konseyi başkanı Daniela Cavallo, şirketin Wolfsburg’daki en büyük fabrikasındaki çalışanlarına görüşmeleri kesme tehdidinde bulundu ve “Yönetim tüm bunlar konusunda kesinlikle ciddi” ifadelerini kullandı. VW’nin Almanya’da 300 bin çalışanı bulunuyor ve bu çalışanların ne kadarının işinden olacağı henüz belirli değil.

Avrupa’nın en büyük otomobil üreticisi olan VW’nin bu gelişmeleri, Almanya’nın endüstriyel gücüne önemli bir darbe indirecek nitelikte.

VW’yi Fabrika Kapatmaya İten Nedenler

Bir dönem dünyanın en çok satan markası olan VW, nasıl oldu da kendi ülkesinde fabrika kapatacak hale geldi? Bunun cevabı Çin’deki gelişmelerde yatıyor.

Avrupa Birliği’nin 2035 yılında otomotiv sektörü için sıfır emisyon hedefi, son yıllarda tüm üreticileri elektrikli otomobil geliştirmeye zorladı. Ancak, bu alanda daha önce işe koyulan Tesla ve Çinli üreticiler, Avrupa elektrikli araç pazarının önemli oyuncuları haline geldi.

2020 yılında Avrupa elektrikli otomobil pazarından sadece %2 pazar payı alabilen Çinli markalar, 2023 yılında bu payı %8’e çıkardı. Bir başka dikkat çekici veri de, Çin üretimi elektrikli otomobillerin Avrupa pazarındaki payının yıllar içinde artması.

Avrupalı markaların Çin’de ürettikleri araçlar hem Çin’de hem de Asya ülkesinden Avrupa’ya ithal edilerek eski kıtada da satılıyor. Bu otomobiller 2020 yılında Avrupa elektrikli araç pazarından %3 pay alırken, 2023’te %22 pay aldı. Yani, Avrupalıların ve Çinlilerin Avrupa’ya göre çok daha düşük maliyetlerle ürettikleri elektrikli araçlar, Avrupa elektrikli otomobil pazarının 5’te 1’ini geçti!

Pazar Dinamikleri Değişiyor

Tüm bunlar yaşanırken, iki önemli gelişme daha meydana geldi. Volkswagen 2023 Mart ayında, elektrikli araç maliyetlerini düşürmek ve pazar payını korumak amacıyla beş yıl içinde 180 milyar euro yatırım yapmayı planladığını duyurdu.

Fakat, Avrupa’da elektrikli otomobillere verilen teşviklerin son bulmasıyla, özellikle 2024 yılında yalnızca batarya ile çalışan bu araçlar önemli bir pazar kaybı yaşadı.

Avrupa’da elektrikli otomobillerde talep düşerken, hibrit otomobillere karşı ise talep artıyor.

Dijitalleşmede Çin Üreticilerinin Yükselişi

Çinli üreticiler, sadece elektrikli araç üretiminde değil, dijitalleşmede de önemli bir güç haline geldi. Dijitalleşen ilk 10 marka arasında sadece 1 Alman marka varken, Çin’den 4 ve ABD’den 5 marka yer alıyor. VW ise endekste ancak 13. sırada kendine yer bulabilmiş durumda.

Çinli Nio, Xpeng, Geely ve BYD gibi firmalar, teknoloji yoğun otomobillerini Avrupalı rakiplerinden daha rekabetçi fiyatla satışa sunabiliyor.

Maliyetler Artıyor, Marjlar Düşüyor

Çinli üreticilerin Batıya akınını durdurmak için ek gümrük vergileri uygulama kararı alan Avrupa Birliği’nin kararları, VW’nin finansal yapısının kötüleşmesini önleyemiyor.

Volkswagen, zorlu rekabete karşı koymak için VW marka otomobillerin fiyatlarını düşürdü. Ancak bu hamle şirketin yüz milyonlarca euro kâra mal oldu.

Fiyat indirimleri, Volkswagen’in daha çevik rakipleriyle rekabet etme yeteneğini tehlikeye atıyor ve finansal maliyetleri azaltma çabalarını da baltalıyor. Sonuç olarak, VW binek otomobil markasının kâr marjı 2024’ün ilk çeyreğinde %4’ten ikinci çeyrekte %0,9’a kadar düştü.

Volkswagen’in otomotiv nakit akışı da geçen yılın aynı dönemindeki pozitif 2,5 milyar euro’dan 2024’ün ilk yarısında negatif 100 milyon euro’ya geriledi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.