Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 1 numaralı güç ünitesinin türbin tesisi montajının tamamlanması nedeniyle bir tören düzenlendi. Törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un Genel Müdürü Aleksey Likhachev ve santral çalışanları katıldı.
Bakan Dönmez, törende yaptığı konuşmada, Akkuyu’da tarihi bir gün yaşandığını vurguladı ve şunları söyledi: “Bugün ilk ünitenin türbin şaftını döndürüyoruz. Bu, Türkiye nükleer tarihinin önemli bir kilometre taşıdır.”
Türkiye’nin uluslararası nükleer camiada uzun yıllardır yer aldığını hatırlatan Dönmez, “2010 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in birlikte ortaya koyduğu yüksek iradenin yansıması olan bu santral projemizin ilk adımı atıldı” dedi.
Dönmez, Türkiye’nin büyüyen ekonomisiyle birlikte elektrik talebinin arttığını ifade ederek, “Bu talebi kesintisiz, çevreyle uyumlu, emisyonu düşük ve temiz bir şekilde karşılamak için nükleer enerjiyi enerji politikamızın temel unsurlarından biri haline getirdik” diye konuştu.
Türkiye’nin net sıfır karbonsuz bir ekonomiye dönüşmesi için nükleer enerjiye ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Dönmez, “2050 yılında Türkiye, Akkuyu’nun yanına Sinop ve Trakya’yı, bunların yanına da 5 bin megavatlık küçük modüler reaktörleri koymak zorundadır. 20 bin megavat hedefimize ulaştığımızda enerjinin yüzde 10’unu nükleerden sağlayacağız” dedi.
Dönmez, Birleşmiş Milletler Taraftar Konferansı’nda birçok gelişmiş ülkeyle birlikte “2050’ye kadar nükleerde mevcut kurulu gücü 3 katına çıkarma” deklarasyonuna imza attıklarını hatırlattı ve şunları söyledi: “Dünya küresel ısınmayla mücadele edecekse nükleersiz bunu başarmak mümkün değil. 2025 yılında ilk reaktörü deneme üretimine alacağız. 2028 yılına kadar dört reaktörün tamamını devreye almamız gerekiyor.” Dönmez, 2025 yılında Sinop ve Trakya projeleriyle ilgili nihai kararı vermeyi hedeflediklerini belirtti.