Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattı Projesi’nde Son Durum
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattı’nın Halkalı-Ispartakule kesiminde devam eden çalışmaları yerinde inceledi.
İpek Demiryolu Projesinin Önemi Vurguladı
Bakan Uraloğlu, yaptığı açıklamada, “İpek Demiryolu projesinin hayata geçmesi, Asya ve Avrupa kıtaları arasındaki en kısa, en güvenli, en ekonomik ve iklimi en elverişli demiryolu koridoru olarak değerlendirilmektedir” dedi.
Hattın Çalışmaları Hakkında Bilgi Verdi
Hattın Çerkezköy-Kapıkule kesiminin saatte 200 kilometre hız kapasitesine sahip olduğunu belirten Uraloğlu, “Projemiz hattın yük taşıma kapasitesini de artırarak, Türkiye’nin yüksek standartlı demiryolu hattıyla Avrupa Birliği’ne bağlanmasını sağlayacak” ifadelerini kullandı.
Kapasite ve Süreler Hakkında Açıklama Yaptı
Uraloğlu, “Mevcut hat kapasitesini 4 kat arttırmayı hedefliyor, yolcu seyahat süresinin 4 saatten bir saat 30 dakikaya, yük taşıma süresinin ise 8 saat 30 dakikadan 3 saat 30 dakikaya düşmesini planlıyoruz” şeklinde konuştu.
İlk Etapta İlerleme Hakkında Bilgi
Projenin ilk etabı olan Kapıkule-Çerkezköy hattının finansmanında Avrupa Birliği Fonu (İPA) kullandıklarını belirten Uraloğlu, “Toprak, kazı ve dolgu çalışmalarını tamamlama aşamasındayız. Toplam bin 83 metre uzunluğundaki 2 adet viyadüğün inşasını tamamladık” dedi.
Fiziki İlerleme Oranları
Kapıkule-Çerkezköy etabının genelinde yaklaşık yüzde 88 fiziki ilerleme sağladıklarını belirten Uraloğlu, bu etaptaki çalışmaların 2025 yılı sonunda tamamlanmasını hedeflediklerini söyledi.
Tünellerde İlerleme
Geçen yıl temmuz ayında Halkalı-Ispartakule etabındaki tünel açma çalışmalarını başlattıklarını hatırlatan Uraloğlu, “Hat-1 tünelinde yüzde 96, Hat -2 tünelinde ise yüzde 76 oranında ilerleme kaydettik” dedi.
Tüm Etaptaki İlerleme
Halkalı-Ispartakule Hızlı Tren Hattı etabı genelinde yüzde 69 ilerleme sağladıklarını belirten Uraloğlu, çalışmaların 2025 yılı sonunda bitirilmesini hedeflediklerini ifade etti.
Demiryollarının Önemi
“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde demiryollarını 2002 yılından itibaren devlet politikası olarak ele aldık” diyen Uraloğlu, “Demiryolu hatlarımızın limanlara, havaalanlarına, lojistik merkezlere bağlantısını sağlayarak kombine taşımacılığa uygun yeni bir anlayışla ele aldık” dedi.
Yüksek Hızlı Tren İstatistikleri
“Yüksek hızlı trenler ile bugüne kadar 91 milyonun üstünde yolcu taşıdık” diyen Uraloğlu, “Ankara merkezli YHT ağının oluşturulması hedefi kapsamında Halkalı Kapıkule Hızlı Tren hattıyla birlikte; Ankara-İzmir, Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep ve Yerköy-Kayseri Hızlı Tren Hatlarının yapım çalışmalarına da devam ediliyor” ifadelerini kullandı.
Hedefler
“2053 yılı hedeflerimiz doğrultusunda demiryolu hat uzunluğumuzu 28 bin kilometrenin üstüne yükseltmeyi hedefliyoruz” diyen Uraloğlu, Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattı Projesi’nin Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki ilişkileri güçlendireceğini ve dostluğu perçinleyeceğini vurguladı.