Diyarbakır’ın “kuş cenneti”nde alarm!

Diyarbakır’ın “kuş cenneti”nde alarm!
Yayınlama: 22.10.2024 12:57
A+
A-

Kabaklı Göleti Alarm Veriyor

Diyarbakır’daki Dicle Üniversitesi kampüsünde yer alan, 100’den fazla kuş türüne ev sahipliği yapan Kabaklı Göleti tehlike altında. Tarım ilaçlarının bilinçsiz kullanımı, kuraklık ve buharlaşma nedeniyle gölet kuruma noktasına geldi.

Gölet, Kuşlar İçin Tehlikeli Durumda

Biyoçeşitlilik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, göletin suyunun %50’sini kaybettiğini ve buharlaşma nedeniyle daha da azaldığını söylüyor. Gölet kenarları yosun ve tarım ilacı atıklarıyla kaplı. Bu durum, kuşların temiz noktalarda beslenmek zorunda kalmasına neden oluyor.

Tarım İlaçları Tehdit Oluşturuyor

Profesör Kılıç, çevre tarlalarda kullanılan tarım ilaçlarının gölette biriktiğini ve kuşlar için tehlikeli seviyelere ulaştığını belirtiyor. Bu ilaçların gölete köpük olarak gelmesi, kuş cennetini kaybetme riski altına sokuyor.

Su Takviyesi Gerekli

Göleti kurtarmak için acilen su takviyesi gerekiyor. Kılıç, ilgili makamların hassasiyet göstermesi ve kuraklıktan dolayı kaybedilen suların yerine konulması gerektiğini vurguluyor. Aksi halde, biyoçeşitlilik açısından son derece önemli olan Kabaklı Göleti kaybedilecek.

El Birliğiyle Çözüm

Profesör Kılıç, sorunun çözümü için vatandaşların duyarlılığı ve ilgili kurumların sorumluluk alması gerektiğine inanıyor. Bu nadide yerler korunmazsa, biyoçeşitlilik olmadan insan yaşamının da olumsuz etkilenmesi kaçınılmaz.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.