8 bin kişiye iş kapısı açılacak

8 bin kişiye iş kapısı açılacak
Yayınlama: 22.10.2024 03:46
A+
A-

Sütaş Bingöl Yatırımı Bölgeyi Canlandıracak

Sütaş Bingöl’e yaptığı 191 milyon dolarlık yatırımla Bingöl ekonomisine canlılık kazandıracak. Sütaş Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Duygu Yılmaz, bu yatırımın Bingöl’ü tersine göç alacak bir cazibe merkezine dönüştüreceğini belirtti.

Yılmaz, bu sonuca, Prof. Dr. Erinç Yeldan ve Bölgesel Kalkınma Uzmanı Kâmil Taşçı’nın yaptığı Bölgesel Etki Analizi Raporu’na dayanarak ulaştıklarını ifade etti. Raporda, yatırımın Bingöl’ün üretim kapasitesini, kurumsallığını, Ar-Ge, yenilikçilik kapasitesini ve insan kaynağı niteliğini doğrudan artıracağı vurgulanıyor. Ayrıca kurumsal bir işletmenin bölgede tedarik zincirinde yer alması, diğer işletmelerin kayıt dışı oranını düşürecek ve Sütaş piyasa düzenleyici bir etkiye sahip olacak, kurumsallığı güçlendirecek.

Tarım Sektöründe Büyüme

2019 yılında Bingöl ekonomisinde tarımın payı %14 iken, 2033’te bu rakamın 2,5 katından fazla artarak %36,8’e yükselmesi bekleniyor.

İstihdamın Artması

Yılmaz, süt ve süt ürünleri üretiminde her bir kişiye karşılık 8 kişiye daha istihdam imkânı oluşturulduğunu vurguladı. Bingöl’de şu anda 867 olan istihdamın yaklaşık bin 12 kişiye yükseleceği ve bunun 8 bin kişiye daha iş kapısı açacağı öngörülüyor. Böylece Bingöl’ün Türkiye’de fert başı GSYH bakımından 73’üncü sıradaki konumundan, 35 sıra birden yükselerek 38’inci sıraya tırmanacağı tahmin ediliyor.

Yerel Çalışanlar

Sütaş, Bingöl’e yatırım yapma kararı aldığı 2011’den itibaren Bingöl’deki başarılı öğrencileri Karacabey ve Aksaray’da eğitime gönderdi. Karacabey Meslek Yüksekokulu’nda eğitim gören Bingöllü öğrenciler, Aksaray ve Karacabey’deki fabrikalarda çalışarak deneyim kazandı ve Bingöl tesislerinin üretim yöneticileri olarak yetiştirildi. Bingöllü çalışanlar, tesislerde aldıkları eğitimi ve tecrübeyi artık Bingöl’de değerlendiriyor.

Yerli Makineler

1975 yılında kurulan Sütaş’ın konsolide net cirosunun 25,5 milyar liraya ulaştığını hatırlatan Yılmaz, “Doğallığını, kalitesini ve besin değerini güvence altına alan bir iş modeli yarattık” dedi.

Türkiye’nin Her Yerine Ulaşım

Bingöl’ü seçme nedenleri hakkında konuşan Yılmaz, “Diğer 3 tesisimize eklenen Bingöl tesislerimizle birlikte Türkiye’nin her yerine en fazla 8 saatte ürünlerimizi ulaştırıyoruz” diye konuştu.

Sözleşmeli Yem Bitkileri Üretimi

Yılmaz, bölgede 6 yıldır üreticilerle sözleşmeli yem bitkileri üretimi yapan Sütaş’ın sadece 2023 yılında 420 ton yem bitkisi üretimi gerçekleştirdiğini ve karşılığında üreticilere 247,4 milyon TL ödeme yaptığını da belirtti.

Damızlık Çiftlikleri ve Besi Çiftlikleri

Sütaş’ın Bingöl’deki çiftliklerde şu anda toplam 13 bin 194 büyükbaş hayvanı bulunuyor. 22 bin 500 baş kapasiteli Damızlık Süt Sığırı Çiftliği yatırımı ile bölgede yapılacak süt hayvancılığı yatırımları için gerekli damızlık süt sığırı ihtiyacı karşılanırken aynı zamanda Süt Ürünleri Fabrikasının ihtiyacı olan sütün %25’i de üretilmiş olacak. Damızlık süt sığırı çiftliklerinde doğacak erkek hayvanların beslenip büyütüleceği 5 bin başlık bir Besi Çiftliği yatırımı da yapılıyor.

Karma Yem Fabrikası

Şütaş’ın entegre tesislerinde yer alan 600 ton/gün kapasiteye sahip karma yem fabrikası, süt ürünleri fabrikasının işleyeceği bin ton/gün sütü üretecek süt ineklerinin ihtiyacı olan karma yemin tamamını karşılayabilecek.

Süt İşleme Fabrikası

1.000 ton/gün süt işleme kapasitesi ile kurulan fabrika aynı anda 18 ayrı ürün üretip paketleyebiliyor.

Biyogaz Tesisleri

Bingöl tesislerinin önemli bir ayağı da çiftliklerin ve fabrikaların organik atıklarının biyogaz tesislerinde işlenerek elektrik ve ısı enerjisi üretilmesi. Yılmaz, bu tesisler sayesinde 600 bin ton sera gazını yakaladıklarını, bunun tesisin ürettiği sera gazının üç katından fazla olduğunu belirtti.

Sürdürülebilirlik

Biyogaz tesislerinin çıktılarından günde 80 ton organik ve organomineral gübre üretilecek ve bu gübre yem üreticilerine verilecek. Böylece ineklerin yemlerinin yetiştirildiği toprakların gübre ihtiyacı karşılanırken, bölgedeki tarlaların organik yapısının iyileştirilmesi ve verimliliğinin arttırılması sağlanacak. Tesiste yenilenebilir enerji üretimini çeşitlendirmek ve artırmak için 9,1 MWp kapasiteli GES yatırımı da yapılıyor.

Çiftçi Yaşının Yükselmesi

Yılmaz, çiftçilerin ortalama yaşının yaklaşık 58’e ulaştığını vurguladı ve bu alanda özellikle gençlerin tarımsal üretime katılması için gerekli desteklerin verilmesi gerektiğini kaydetti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.