Küresel ısınmayı engellemenin yolu bulundu: Elmas tozu

Küresel ısınmayı engellemenin yolu bulundu: Elmas tozu
Yayınlama: 19.10.2024 10:14
A+
A-

Küresel Isınmayla Mücadelede Elmasın Yeri

Bilim dünyası, küresel ısınmayla mücadelede devrim yaratabilecek yeni bir yöntem keşfetti: Stratosfere elmas tozu püskürtmek.

Stratosferik Aerosol Enjeksiyonu

Bu yöntem, “stratosferik aerosol enjeksiyonu” olarak biliniyor. Volkanik patlamaların yarattığı soğuma etkisinden ilham alıyor.

Dünyanın Soğutulması

Araştırmacılar, atmosferin stratosfer tabakasına yılda 5 milyon ton elmas tozu püskürtmenin Dünya’nın ısısını 1,6 derece düşürebileceğini ve küresel ısınmanın etkilerini azaltabileceğini belirtiyorlar.

Jeomühendislik Yolları

Geçmişte, bilim insanları okyanuslara demir dökmek veya uzaya aynalar fırlatmak gibi jeomühendislik yöntemleriyle gezegeni soğutmaya çalıştılar. Ancak bu yöntemler tartışmalı ve hatta fantastikti.

Volkanik Kışlar

Tarih boyunca yaşanan volkanik patlamalar, stratosfere milyonlarca ton kükürt dioksit saldı. Reaksiyonlar sonucu oluşan sülfat aerosolleri güneş ışığını yansıtarak “volkanik kışlar” yarattı. Örneğin, 1991’deki Pinatubo Yanardağı patlaması, Dünya’nın sıcaklığını birkaç yıl için 0,5 derece düşürdü.

Sülfat Aerosoller

Bunun üzerine bilim insanları, atmosfere sülfat aerosolleri püskürtmeyi düşündüler. Ancak yapay sülfür enjeksiyonlarının sülfürik asit yağmurlarına, ozon tabakasının incelmesine ve hava düzenlerinin bozulmasına yol açabileceği tespit edildi.

Alternatif Maddeler

İsviçre’deki ETH Zürih Üniversitesi’nden araştırmacılar, sülfür dioksitin yerini alabilecek alternatif maddeler araştırdılar. Isı yansıtabilen, topaklanmayan ve atmosferde uzun süre kalabilen küresel parçacıklar üzerinde çalıştılar.

En İyi Sonuç: Elmas

3 boyutlu bir iklim modeli oluşturarak yaptıkları testler, elmas parçacıklarının ısıyı yansıtmada en etkili olduğunu ve havada daha uzun süre asılı kaldığını ortaya çıkardı. Ayrıca elmas, asit yağmuru oluşumuna neden olmayan bir maddedir.

Yıllık 5 Milyon Ton Elmas Tozu

Araştırmacılar, kalıcı bir soğutma etkisi için her yıl stratosfere 5 milyon ton elmas tozu püskürtülmesi gerektiğini belirtiyorlar. Bu, küresel sıcaklıkları 1,6 derece düşürebilir.

Maliyet Kaygıları

Ancak bazı bilim insanları, bu yöntemin çok pahalı olacağına dikkat çekiyorlar. 2100 yılına kadar atmosfere her yıl elmas tozu püskürtmenin yaklaşık 200 trilyon dolara mal olacağı tahmin ediliyor. Bu, sülfür dioksit seçeneğinin 2 bin 400 katı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.