İznik’te tarih gün yüzüne çıkıyor

İznik’te tarih gün yüzüne çıkıyor
Yayınlama: 18.10.2024 14:23
A+
A-

İznik’te Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, 2014’te keşfedilen ve aynı yıl en önemli 10 keşif arasında gösterilen İznik Su Altı Bazilikal Kilisesi’nin 2025’te ziyaretçilere açılacağını duyurdu. Bozbey, “2025, İznik ve Bursa için özel bir yıl. Dünyada İznik ve Bursa’nın önemini vurgulamalıyız. Bu farkındalığı yaratırsak bölgeye ve Bursa’ya daha fazla turist gelecektir.” dedi.

Bursa’nın turizm potansiyelini ortaya çıkarmak için çalışmalar yürüten Büyükşehir Belediyesi, İznik kazı çalışmaları hakkında bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Roma Tiyatrosu, Hisardere Nekropolü, Çini Fırınları ve Su Altı Bazilikal Kilisesi’ni kapsayan kazıların değerlendirildiği toplantıya Başkan Mustafa Bozbey, İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta, İl Kültür Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer, Büyükşehir Belediyesi yöneticileri, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı.

“Taşın Altına Elimizi Koyacağız”

Toplantıda konuşan Başkan Mustafa Bozbey, dünya çapında önemli bir kültürel merkez olan İznik’in değerini bildiklerini söyledi. Bursa’nın 8500 yıllık bir geçmişe sahip olmasına rağmen zaman içinde çok sayıda tarihi yapısını yitirdiğini hatırlatan Bozbey, “Mevcut tarihi mirasımız bile ayağa kaldırılsa turizm gelirlerinde önemli bir artış sağlayabiliriz. Hep birlikte çalışarak kültürel değerlerimizi yeniden canlandırmalıyız. Kazılarda emeği geçen herkesi kutluyorum.” diye konuştu.

“UNESCO Sürecini Canlandıracağız”

İznik’in tarih öncesinden günümüze uzanan bir şehir olduğunu söyleyen Bozbey, kentte Pagan ve Hıristiyanlık dönemlerinin önemli olaylarına tanıklık edildiğini ve Osmanlı’nın ilk eğitim merkezlerinden biri olduğunu belirtti. İznik’in her köşesinin tarihe uzanan bir pencere olduğunu vurgulayan Bozbey, “İznik, Roma’nın görkemiyle büyümüş, Bizans’ın ruhunu taşımış ve Osmanlı’nın ihtişamıyla harmanlanmıştır. Geçmişten geleceğe bir köprü olan İznik, bize tarihi mirasımızı korumanın ve değerlendirmenin önemini hatırlatıyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak İznik’i yaşayan ve büyüyen bir kültürel miras merkezi haline getirmeyi ve UNESCO sürecini yeniden canlandırmayı hedefliyoruz.” dedi.

“Su Altı Bazilikal Kilisesi 2025’te Kapılarını Açacak”

2014’te keşfedilen Su Altı Bazilikal Kilisesi’nin inanç tarihinde özel bir yere sahip olduğunu kaydeden Başkan Bozbey, “Bu keşif, Amerika Arkeoloji Enstitüsü tarafından 2014 yılının en önemli 10 keşfi arasında gösterilmiştir. Prof. Dr. Mustafa Şahin liderliğinde kazılar devam etmektedir. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak bu çalışmalara destek veriyoruz. Su Altı Bazilikal Kilisesi, 2025 yılında ziyaretçilere açılacaktır. 2025, İznik ve Bursa için önemli bir yıl. Dünyada İznik ve Bursa’nın önemini vurgulamalıyız. Bu farkındalığı yaratırsak bölgeye ve Bursa’ya daha fazla turist gelecektir. Turizm gelirimiz de artacaktır.” açıklamalarında bulundu.

“Birinci İznik Konsili Etkinliklerle Kutlanacak”

İznik’in tarihini gün yüzüne çıkarma, koruma ve sonraki nesillere aktarma sorumluluğunun Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığı tarafından yürütüldüğünü söyleyen Bozbey, “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle sürdürülen İznik Roma Tiyatrosu, Su Altı Bazilikal Kilisesi ve Çini Fırınları kazılarını destekliyoruz. Yıllardır kapalı olan alanları yerli ve yabancı turistlere ücretsiz olarak açıyoruz. 325 yılında İznik’te toplanan Birinci İznik Konsili’nin 1700. yıl dönümünü etkinliklerle kutlayacağız. 2025 yılında Su Altı Bazilikal Kilisesi’ni ziyaretçilere açarak İznik’in uluslararası alanda tanıtımını yapacağız. Surların restorasyonu ve onarımı da tamamlanacak. İznik, Bursa ve Türkiye için çok değerlidir. Bu alandaki her çalışmaya destek vermeye hazırız. Bu çalışmalar, İznik’in hak ettiği değeri bulması için sadece bir başlangıçtır.” dedi.

“Efes Meryem Ana Gibi İznik de Uluslararası Statüye Kavuşacak”

İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in İznik’in değerini anladığını ve İznik’in potansiyelini ortaya koyacaklarını söyledi. İznik’in Konsili’nin öneminin altını çizen Usta, “Yurt dışı temaslarımızda 1. Konsili’nin İznik’te yapıldığını öğrendik. Dışişleri ve Turizm Bakanlığı ile görüşmeler sürüyor. Hazırlıklarımızı tamamlıyoruz. Bursa Büyükşehir Belediyesi ve İznik Belediyesi olarak iyi bir organizasyon gerçekleştireceğiz. Efes Meryem Ana gibi İznik de aynı uluslararası statüye kavuşacaktır. Bakanlığımıza ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne destekleri için teşekkür ederim.” diye konuştu.

Bursa’nın Kültürel Mirasına Destek

İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer, Bursa’nın UNESCO kenti olduğunu ve İznik ile ilgili UNESCO çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Bursa’da 31 müze ve 2 ören yeri bulunduğunu ve 2023 yılında müzelerin 1,8 milyon ziyaretçi aldığını belirtti. Büyükşehir Belediyesi ile 5 yıllık bir protokol kapsamında kazılara destek verdiklerini söyleyen Özer, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve İznik Belediyesi’nin kültürel ve tarihi çalışmalara desteği için teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Başkan Mustafa Bozbey, protokol üyeleri ve katılımcılar, Su Altı Bazilikal Kilisesi alanını ve Roma Tiyatrosu’nu gezerek “Tarihin Ev Sahibi İznik” sergisini ziyaret etti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.