Kuiper Kuşağı’nda Gizemli Bir Yoğunluk Artışı
Güneş sistemimiz, Neptün’ün yörüngesinin ötesinde yer alan Kuiper Kuşağı adı verilen buzlu gök cisimleriyle dolu bir bölgeye sahip. Son gözlemler, Kuiper Kuşağı’nda beklenmedik bir yoğunluk artışı ortaya çıkardı.
Bu yoğunluk artışı, Güneş’ten 70 ila 90 astronomik birim (Dünya ile Güneş arasındaki ortalama mesafeye eşit) uzaklıkta bir bölgede tespit edildi. Japonya’daki Mesleki ve Çevresel Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nden gezegen bilimci Fumi Yoshida, “Eğer doğrulanırsa, bu büyük bir keşif olacak” diyor.
Yoshida, bu bulgunun Güneş sisteminin oluşumu hakkındaki bilgilerimizi değiştirebileceğine inanıyor. Kuiper Kuşağı, Güneş sisteminin ilk oluşumundan kalma en saf ve eski maddeleri içerdiği düşünülen bir bölge. Uzaklığı nedeniyle, bu bölgedeki gök cisimleri Güneş radyasyonundan neredeyse hiç etkilenmemiş ve milyarlarca yıldır değişmeden kalmış durumda.
Bu yeni keşif, Japonya Ulusal Astronomi Gözlemevi’nin Subaru Teleskobu’nun verileri kullanılarak yapıldı. Subaru Teleskobu, bugüne kadar 263 yeni Kuiper Kuşağı Nesnesi (KBO) keşfetti. Kanada Ulusal Araştırma Konseyi’nden Wesley Fraser liderliğindeki bir ekip, bu nesnelerden 11’inin Kuiper Kuşağı’nın bilinen sınırlarının dışında, 70 AU’dan daha uzakta olduğunu fark etti.
Bu yoğunluk, iç Kuiper Kuşağı’ndakinden daha düşük olsa da yeni bir yapı oluşturmaya yetecek kadar yüksek. Daha da ilginci, 55 ile 70 AU arasındaki bölgede neredeyse hiç KBO yok.
Bu keşif, Güneş sisteminin oluşumu hakkındaki mevcut teorileri sorgulatıyor. Güneş sistemimizin, diğer yıldız sistemlerine kıyasla alışılmadık derecede küçük bir gaz ve toz bulutundan oluştuğu düşünülüyordu. Ancak Kuiper Kuşağı’ndaki bu yeni yapı, bu bulutsunun aslında sandığımızdan daha büyük olabileceğini düşündürüyor.
Southwest Araştırma Enstitüsü’nden New Horizons Baş Araştırmacısı Alan Stern, “Bu, Güneş sisteminin uzak noktalarında beklenmedik ve heyecan verici bir şeyi ortaya çıkaran çığır açıcı bir keşif” diyor.
Bu keşfin doğrulanması ve daha iyi anlaşılması için, 11 uzak KBO’nun yörüngelerinin daha detaylı bir şekilde incelenmesi gerekiyor.