Domuz çıkması ile gündeme gelmişti… Nedir bu LOD?

Domuz çıkması ile gündeme gelmişti… Nedir bu LOD?
Yayınlama: 10.10.2024 16:26
A+
A-

Köfteci Yusuf’ta Domuz Eti Skandalı: LOD (Tespit Limiti) Ne Anlama Geliyor?

Kamuoyunu sarsan Köfteci Yusuf skandalında ortaya çıkan ürün listesine göre bazı işletmelerde domuz eti kullanıldığı ortaya çıktı. Listenin yanı sıra uzmanların açıkladığı LOD (Limit of Detection) değeri de kafaları karıştırdı.

Sosyal medyada bazı kullanıcılar, “%0,1 oranında domuz eti tespiti” ile ilgili yorumlarda bulundu: “1000 kilo ette 1 kilo domuz eti var. 1 kilo etten ne kar edecekler ki?”

LOD (Tespit Limiti) Nedir?

Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, LOD değerinin tespit limitini ifade ettiğini belirtti. Bu, ürünün içindeki farklı maddenin, söz konusu değerin altındayken tespit edilemediği anlamına geliyor. Yani bu durumda ürünün içinde sadece domuz etinin varlığı tespit ediliyor, ancak miktarı belirlenemiyor.

Domuz Eti Bulaşma İhtimali

Domuz etinin bulaşma ihtimali konusunda Saner, tavukla ilgili durumlarda farklı bir değerlendirme yapılabileceğini, ancak domuz eti için bu geçerli olmadığını vurguladı. Teorik olarak domuz eti içermeyen bir mutfakta bulaşma olmaması gerektiğini belirten Saner, bu durumun firmanın sahtekârlığı anlamına gelmeyebileceğine dikkat çekti. Firmanın dışarıdan et alması halinde, etin tedarik edildiği yerlerde yaşanan bir sorun söz konusu olabilir. Ancak eğer et, firmanın kendi işletmesinde üretiliyorsa bu durumda firmayı suçlamak mümkün olabilir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.