Rusya, Ukrayna’nın kimyasal silah kullanımına ilişkin soruşturmanın sonuçlarını OPCW’ye iletti

Rusya’nın Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) Daimi Temsilcisi ve Hollanda Büyükelçisi Vladimir Tarabrin

Rusya, Ukrayna’nın kimyasal silah kullanımına ilişkin soruşturmanın sonuçlarını OPCW’ye iletti
Yayınlama: 10.10.2024 00:45
A+
A-

Rusya’nın Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) Daimi Temsilcisi ve Hollanda Büyükelçisi Vladimir Tarabrin, Ukrayna’nın kimyasal silah kullanımına ilişkin yürütülen soruşturmanın sonuçlarını OPCW’ye ilettiklerini açıkladı.

Tarabrin, Rusya’nın Ukraynalı milliyetçilerin kimyasal silah kullandığı vakaları titizlikle kaydettiğini ve soruşturmanın, Rusya Savunma Bakanlığı’nın kimyasal-analitik laboratuvarları tarafından OPCW standartlarına uygun şekilde yürütüldüğünü belirtti. Soruşturma sonuçlarının da katılımcı devletlere dağıtılmak üzere OPCW Teknik Sekreterliği’ne sunulduğunu ifade etti.

Tarabrin, sağlanan bu bilgilerin OPCW ve üye ülkeler tarafından ciddiyetle ele alınması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Rusya’nın Kiev yönetiminin kimyasal silah kullanımıyla ilgili OPCW’yi düzenli olarak bilgilendirdiğini ekledi. Ukrayna’nın zehirli kimyasallarla büyük ölçekli provokasyonlar hazırladığına dair gelen bilgilerin de ciddi endişelere neden olduğunu belirtti.

Daha önce Rusya Silahlı Kuvvetleri Radyolojik, Kimyasal ve Biyolojik Koruma Birliği Şefi İgor Kirillov, Ukrayna’nın Rusya’yı suçlamak amacıyla özel askeri operasyon bölgesinde zehirli kimyasallar kullanarak provokasyon planladığını açıklamıştı. Kirillov, ABD’nin Ukrayna’ya yoğun miktarda kişisel koruyucu ekipman göndermesinin ve yapılan açıklamaların, Washington’un bu provokasyonlarda rol oynadığını gösterdiğini iddia etmişti. Ukrayna’nın, kloropikrin, Bi-Z, hidrosiyanik asit ve siyanojen klorür gibi kimyasalları 400’den fazla kez kullandığı da belirtilmişti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.