İzmir Körfezi’ne ilişkin eylem planı açıklanacak

İzmir Körfezi’ne ilişkin eylem planı açıklanacak
Yayınlama: 06.10.2024 13:05
A+
A-

İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı

Çevre Bakanı Murat Kurum’un talimatıyla kurulan İzmir Körfezi Bilim Kurulu, Körfez’deki toplu balık ölümlerini ve kirliliği araştırmak üzere çalışmalar yaptı.

Bilim Kurulu, incelemeler sonucunda “İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı”nı hazırladı. Plan, yerel yöneticilere kirliliği önlemek ve Körfez’in ekosistemini iyileştirmek için yol gösterici olacak.

Eylem Planının Önceliği: Kirlilik Kaynaklarını Önlemek

Bilim Kurulu, Körfez’in oksijen yetersizliğine neden olan kirlilik kaynaklarını önlemeyi öncelik olarak belirledi. Plan, kirliliği azaltmak için şu adımları içeriyor:

  • Atıksu arıtma tesislerinin iyileştirilmesi
  • Derelerdeki kirliliğin azaltılması
  • Büyük Kanal Projesi’nin çevresel etkisinin incelenmesi

Eylem Planının Duyurulması

Eylem planı, 7 Ekim’de İzmir İktisat Kongresi binasında açıklanacak. Açıklamaya Bilim Kurulu üyeleri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve ilgili bakanlık temsilcileri katılacak.

Eylem Planının Takip Edilmesi

Bakanlık, eylem planının uygulanmasını takip edecek. Ayrıca, orta ve uzun vadeli bir eylem planı üzerinde çalışmalar devam ediyor ve önümüzdeki aylarda açıklanacak.

Bilim Kurulu Üyeleriyle Toplantı

Bilim Kurulu üyeleri, eylem planını kamuoyuna duyurmak üzere 7 Ekim’de basın toplantısı düzenleyecekler. Ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve ilgili kurum yetkilileriyle bir toplantı yapacaklar.

Bakan Kurum’un Açıklaması

Bakan Kurum, İzmir Körfezi’nin “can çekiştiğini” ve “denizde oksijen kalmadığını” belirtmişti. Bakan, “Körfez ölmektedir” ifadelerini kullanmıştı.

Çalışma Grupları

İzmir Körfezi Bilim Kurulu, üç çalışma grubu oluşturmuştu:

  • İklim Değişikliği Modelleme Çözümleri Çalışma Grubu
  • Atıksu Altyapısı ve Dereler Çalışma Grubu
  • Deniz Ekosisteminin Değerlendirilmesi ve İyileştirilmesi Çalışma Grubu

Çalışma grupları, atıksu arıtma tesislerini, dereleri ve Körfez’deki ekosistemi incelemişlerdi. Eylem planı, bu incelemeler sonucunda hazırlandı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.