Körfezin kokusu sağlık sorunu!

Körfezin kokusu sağlık sorunu!
Yayınlama: 03.10.2024 11:46
A+
A-

İzmir Körfezi’ndeki Kirlilik ve Balık Ölümleri

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tevfik Tansel Tanrıkul, Körfezdeki balık ölümleri ve kötü kokunun nedenlerini açıkladı.

Körfezin kimyasal ve biyolojik kirlilik açısından ikiye ayrıldığını belirten Tanrıkul, “Çamurda aşırı bakteriyel ve kimyasal yük var. Bu da fermantasyon sonucu oluşan gazın denizden atmosfere sızmasına neden oluyor.” dedi.

Tanrıkul, su kirliliğinin körfezdeki yaşama zarar verdiğini ve balık ölümlerine yol açtığını belirtti. Havanın ısınması ve oksijen seviyesinin düşmesiyle balıkların dayanamadığını ve kitlesel ölümlerin yaşandığını söyledi.

Hava sıcaklıklarının düşmesiyle oksijen seviyesinin artmasına bağlı olarak balık ölümlerinin azaldığını belirten Tanrıkul, “Körfezde hâlâ ölü balıklar kıyıya vurabiliyor veya sersem balıklar görülebiliyor. Ama bu artık balıkların ölmediğinin göstergesi.” dedi.

Ağır kokunun körfezdeki ölü balıklardan ve mikrobiyalardan kaynaklandığını söyleyen Tanrıkul, “Bu koku insanları rahatsız ediyor ve ileride sağlık sorunlarına yol açabilir.” dedi.

Kirliliğin ortadan kaldırılması için atık su yönetiminin düzenlenmesi, arıtma tesislerinin kapasitesinin artırılması ve körfeze temiz suyun verilmesi gerektiğini vurgulayan Tanrıkul, “Doğayı toparlayıp kendi kendine çalışmasını sağlamalıyız.” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.