İsrail-İran hattında tansiyon yükseldi, gözler Biden’da

İsrail-İran hattında tansiyon yükseldi, gözler Biden’da
Yayınlama: 03.10.2024 10:01
A+
A-

İsrail’in Lübnan Hizbullahı’na son operasyonları binlerce ölümle sonuçlandı ve bir milyona yakın insanı yerinden etti. Bu eylemlerle ilgili İsrail’in Amerika Birleşik Devletleri’ni önceden bilgilendirmediği hususlar arasında Hizbullah mensuplarının iletişim cihazlarını patlatan operasyonlar ve Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ı hedef alan girişimler yer alıyor.

İran’ın Salı günü İsrail’e yüzlerce füze fırlatmasının ardından İsrail’in vereceği tepki merakla bekleniyor. Bölgedeki gerilim tırmandıkça gözler Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden’a çevrildi. Biden, Salı günü ABD’nin İsrail’e verdiği desteğin tam olduğunu ifade etti. Dün ise İsrail’in İran’ın nükleer tesislerine yönelik muhtemel saldırısını desteklemediğini belirtti.

Washington Post’ta konuşan Biden yönetiminden yetkililer, “İsrailli yetkililerin İran’a karşı ani ve geniş çaplı bir misilleme uygulama ihtiyacı hissetmediklerini” söyledi.

“KIRMIZI ÇİZGİ”

Ancak ABD ve Avrupa’daki yetkililer, İsrail’in İran’daki petrol tesislerini hedef almasından ve bunun tehlikeli bir tırmanışa yol açmasından endişe ediyor. Üst düzey bir Avrupalı yetkili, Washington Post’a verdiği demeçte, Tahran’ın petrol ve gaz endüstrisine yönelik saldırıların uzun zamandır “kırmızı çizgi” olduğuna işaret ettiğini belirtti.

YETKİLİLER BIDEN’IN NETANYAHU HÜKÜMETİNE YETERLİ BASKI YAPMADIĞINDAN ENDİŞELİ

Amerikalı yetkililer, İsrail’i ölçülü bir şekilde karşılık vermeye teşvik ettiklerini belirtirken, Avrupa’daki ABD müttefikleri Washington’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetine yeterli baskı uygulamadığından endişe ediyor.

Biden yönetimi yetkilileri, Netanyahu’nun itidalli davranacağını düşündüklerini söylese de Netanyahu’nun karar alma sürecinde aşırı sağcıların önemli bir etkiye sahip olduğunu ve bunun değişebileceğini belirtti.

Eski İsrail Başbakanı Naftali Bennett, Netanyahu’yu İran’ın nükleer tesislerine saldırmaya çağırdı.

“NÜKLEER TESİSLERE SALDIRI GÖRÜŞÜLMEDİ”

ABD Başkanı Biden dün İsrail’in İran’ın nükleer tesislerine olası saldırısını desteklemediğini söyledi. Üst düzey bir yetkili, İsrailli yetkililerin ABD’li yetkililerle özel görüşmelerde böyle bir saldırıyı tartışmadıklarını belirtti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.