Türkiye’de ilk kez sahilde görüldü! ‘Parmak kopartan böcek!’

Türkiye’de ilk kez sahilde görüldü! ‘Parmak kopartan böcek!’
Yayınlama: 02.10.2024 12:05
A+
A-

Türkiye’de Tatlı Su Böceğinin Deniz Kıyısında Görülmesi Tedirginliğe Yol Açtı

Türkiye’de bugüne kadar yalnızca tatlı sularda görülen dev su böceği, ilk kez Mersin’in Silifke ilçesi kıyılarında görüldü. Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, bölgede tespit ettikleri iki böcek bireyine dikkat çekerek halk arasındaki “ayak ısıran” veya “parmak kopartan” adıyla bilinen türün aslında deniz ortamına uyum sağladığını belirtti.

İlk Kez Türkiye’de Görüldü

Prof. Dr. Ayas, tatlı su böceklerinin deniz ortamına adapte olmasının dikkate değer olduğunu vurguladı: “Bildiğimiz kadarıyla bu böcekler tatlı sularda yaşayan, pusuda bekleyen ve kurbağa, balık gibi canlılarla beslenen bir türdü. Deniz ortamına uyum sağlaması, uyumsal yeteneklerinin ne kadar geniş olduğunu gösteriyor.”

Turizmi Etkileyebilir

Prof. Dr. Ayas, türün turizmi etkileyebileceği uyarısında bulundu: “Ayak koparma gibi bir şey yok ama basit yaralanmalara neden olabilir. Mersin Üniversitesi olarak bu türün dağılımını ve popülasyonunu takip edeceğiz çünkü önlem alınması gerekebilir. Taşlık alanlarda patik giyilmesi gibi basit önlemlerle yaralanmalar önlenebilir.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.