Avusturya’da aşırı sağ seçimi kazandı: Seçimlerdeki sıcak gelişmeler dikkat çekti!

Avusturya’da aşırı sağ seçimi kazandı: Seçimlerdeki sıcak gelişmeler dikkat çekti!
Yayınlama: 30.09.2024 15:06
A+
A-

Avusturya’da Pazar günü yapılan seçimler, aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin (FPÖ) %28,8 oyla birinci olmasıyla sonuçlandı. Ancak FPÖ, hükümet kurmak için gerekli çoğunluğu elde edemedi. Diğer siyasi partiler, FPÖ ile koalisyon kurma önerisini reddetti. FPÖ, Kremlin yanlısı ve İslam karşıtı görüşleriyle tanınıyor. İktidardaki ÖVP ise %26,3 oy aldı.

Sosyal Demokrat Parti, muhalefette en büyük parti olarak %21 oy aldı ancak bu, partinin bugüne kadarki en düşük sonucuydu. Liberal NEOS Partisi %9 oy oranıyla takip edildi. Yeşiller ise %8,3 oy alarak koalisyon hükümetinin küçük ortağı olarak beşinci sırada yer aldı. Seçime katılım oranı %78 civarındaydı.

FPÖ, II. Dünya Savaşı’ndan bu yana Avusturya’da aşırı sağın aldığı en yüksek oy oranını elde etti. Ancak hükümet kurmak için gereken desteği sağlayamadı.

Avusturya medyasına göre FPÖ, Avrupa’da aşırı sağın yükselişinden ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın politikalarından faydalandı. Viyana’da Taylor Swift konserlerinin iptal edilmesi ve terör korkusunun artması da FPÖ’ye desteğin artmasına katkıda bulundu. Yükselen enflasyon ve pandemi dönemindeki kısıtlamalar da FPÖ’ye olan desteği artırdı.

Önceden koalisyon hükümetlerinde yer alan FPÖ, ulusal düzeyde ilk kez birinci geldi ancak FPÖ’nün Rusya yanlısı duruşu nedeniyle diğer partiler onunla koalisyon kurmayı reddetti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.