NASA’dan uyarı: Pasifik adalarında deniz seviyeleri yükselecek

NASA’dan uyarı: Pasifik adalarında deniz seviyeleri yükselecek
Yayınlama: 26.09.2024 16:03
A+
A-

Pasifik Adaları İçin Deniz Seviyesinin Yükselmesi Tehlikesi

NASA’nın araştırmaları, Tuvalu, Kiribati ve Fiji gibi Pasifik Okyanusu’ndaki ada ülkelerinin önümüzdeki 30 yıl içinde deniz seviyesinin geri dönüşü olmayan bir şekilde yükseleceğini gösteriyor.

NASA’nın deniz seviyesi ekibi, Pasifik Okyanusu’ndaki deniz seviyelerini yakından izliyor. Güncel araştırmalar, bu ada ülkelerinde en az 15 santimetrelik bir yükselme beklendiğini ve bunun sera gazı emisyonlarından bağımsız olarak gerçekleşeceğini ortaya koyuyor.

Deniz seviyesindeki yükselişin ülkelere farklı etkileri olacak. Bazı ülkeler yıllık birkaç sel yaşarken, diğerleri yılın neredeyse yarısını su altında geçirebilir. 2050 yılına kadar tüm Pasifik ada ülkelerinde sel riskinin artması bekleniyor. Özellikle Tuvalu ve Kiribati’de sel sıklığının önemli ölçüde artacağı tahmin ediliyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, bu yükselişin ada ülkeleri için ciddi bir tehdit olduğuna dikkat çekiyor. Fosil yakıt kullanımı nedeniyle çevreye salınan karbon emisyonlarının su seviyelerinin artmasını hızlandırdığını vurgulayan Guterres, “Yükselen deniz seviyeleri, tamamen insanlığın yarattığı bir krizdir” diyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.