Karadeniz’i bekleyen büyük tehlike: Yerleşim alanları doğrudan etkilenecek

Karadeniz’i bekleyen büyük tehlike: Yerleşim alanları doğrudan etkilenecek
Yayınlama: 24.09.2024 12:26
A+
A-

Trabzon’da Sağanak Yağış Hayatları Olumsuz Etkiledi

20 Eylül’de Trabzon’u vuran sağanak yağış, Araklı, Sürmene, Arsin ve Yomra ilçelerinde hayatı felç etti.

Metrekareye 165 kilogram yağış düşmesiyle caddeler ve sokaklar sular altında kaldı. Bazı ev ve iş yerlerinin zemin ve bodrum katlarını su bastı.

Araklı Bayram Halil Devlet Hastanesi’nin bahçesi suyla dolunca hastalar tahliye edildi. Yüksek kesimlerde heyelanlar meydana gelirken, ekipler mahsur kalan vatandaşları kurtardı.

Sürmene’de dere taşkını sonucu kaybolan 65 yaşındaki Ali Kemal Demir’in cansız bedeni, kaybolduğu noktadan 35 kilometre uzaklıkta bulundu.

Sel Olayları Şiddetini Artırıyor

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, olayları jeolojik açıdan değerlendirdi. Doğu Karadeniz’de küresel ısınmanın etkili olduğunu belirten Bektaş, “Karadeniz sürekli ısınıyor ve buharlaşıyor. Buharlaşan su yükseliyor ama Doğu Karadeniz dağlarını aşamıyor. Su buharıyla yüklü bulutlar, dağları aşamazsa güneye doğru dökülüyor. Son örnek, Trabzon’un doğu ilçelerinde yaşanan sel olaylarıydı. Daha önce de benzer olaylar yaşandı ama şiddeti giderek artıyor.” dedi.

Yerleşim Alanları Doğrudan Etkilenecek

Artan yağışlarla birlikte heyelan riskinin arttığına dikkat çeken Bektaş, “Toprak suya doydu ve kaymaya hazır hale geldi. Dik şevlerdeki yollarda büyük bir heyelan riski var. Yakın zamanda bu alanlarda önemli risklerle karşılaşabiliriz. Yerleşim alanları da doğrudan etkilenecek.” ifadelerini kullandı.

Riskleri Azaltmak İçin Ciddi Bütçeler Şart

İklim değişikliğine karşı bölgede yeterli hazırlık yapılmadığını vurgulayan Bektaş, yerel yönetimlerin yeterli bütçeye sahip olmadığını ve merkezi yönetimden destek alması gerektiğini söyledi.

Bektaş, “İklim değişikliğine uyum sağlamak için projeler ve yönetmelikler var ama uygulamaya geçmiyor. Bunların hayata geçmesi için ciddi bütçe gerekiyor. Maalesef yeterli bütçe ayrılmıyor. Bu bölgelerde altyapı çok yetersiz. Sel olayları beklenenden çok daha büyük zararlar veriyor. Riskleri azaltmak için ciddi bütçeler ayrılmalı. Böylece sel ve heyelanlarla mücadele edilebilir.” diye konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.