6 yaşında evlilik davasında karar çıktı

6 yaşında evlilik davasında karar çıktı
Yayınlama: 23.09.2024 13:01
A+
A-

İstanbul’da 6 Yaşındaki Çocuğun Evliliğine İlişkin Davada Karar Açıklandı

Öz: Mahkeme, 6 yaşındaki bir çocuğun evlendirilmesiyle ilgili davada kararını açıkladı. Sanıklardan ikisi, çocuğun cinsel istismarı ve cinsel saldırı suçlarından hapis cezasına çarptırıldı.

Detaylar:

İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli katıldı. Taraflardan avukatlar da duruşmada hazır bulundu.

Gizlilik ve yayın yasağı kararı nedeniyle basın mensupları ve izleyiciler duruşmaya alınmadı.

Cumhuriyet savcısı, sanık İstekli’nin birden fazla kez çocuğun cinsel istismarı ve eşe karşı nitelikli cinsel saldırı suçlarından 52 yıl 6 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti. Sanık Gümüşel’in ise birden fazla kez çocuğun cinsel istismarı suçundan 47 yıl 3 aya kadar hapis cezası istendi.

Karar:

Mahkeme, savcılığın mütalaasını dikkate alarak sanık İstekli’yi “birden fazla kez çocuğun cinsel istismarı” suçundan 21 yıl hapis ve “nitelikli cinsel saldırı” suçundan 15 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Sanık Gümüşel ise “birden fazla kez çocuğun cinsel istismarı” suçundan 18 yıl 9 ay hapis cezasına mahkum edildi.

Daha Önceki Gelişmeler:

İstanbul’da küçük yaştaki bir kız çocuğuna cinsel istismar iddiasıyla ilgili olarak Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmıştı. Soruşturma, müştekinin hastaneye başvurması ve polislerin haber vermesi üzerine başlamıştı.

Soruşturma kapsamında sanık Kadir İstekli hakkında “nitelikli cinsel saldırı” ve “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçlarından, diğer sanıklar Yusuf Ziya Gümüşel ve Fatıma Gümüşel hakkında da “çocuğun nitelikli cinsel istismarına iştirak” suçundan iddianame hazırlanmıştı.

Dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 6 yaşındaki kız çocuğunun cinsel istismarına yönelik iddialarla ilgili 2012’de hukuka aykırı olarak kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verdiği iddia edilen savcı hakkında HSK’ye inceleme izni vermişti.

İstinaf Kararı:

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın tutuklama talepleri üzerine mahkeme tarafından sanıklar İstekli ve Gümüşel hakkında yakalama emri çıkarılmıştı. Yakalanan sanıklar tutuklanmıştı.

Mahkeme, daha önce sanıklara verdiği cezaları yeniden değerlendirerek İstekli hakkında 2004-2013 yılları arasında çocuğun nitelikli cinsel istismarı, 2020 yılında ise eşe karşı nitelikli cinsel saldırı suçlarından 2 ayrı ceza verilmesi gerektiğine hükmetti.

Mahkeme ayrıca, sanıkların anne ve baba olması nedeniyle cezalarının arttırılması gerektiğine karar verdi. Dosyayı usul ve esas yönünden bozarak yerel mahkemeye iade etti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.