İzmir Körfezi bu kez de kırmıya döndü: Uzmanlar nedenini açıkladı

İzmir Körfezi bu kez de kırmıya döndü: Uzmanlar nedenini açıkladı
Yayınlama: 22.09.2024 10:33
A+
A-

İzmir Körfezi’nde Kırmızılık: Kirlilik, Sıcaklık ve Mikroalgler

İzmir Körfezi, kirlilik ve kötü kokunun yanında suyun yüzeyi kırmızı renge büründü.

Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İnci Tüney Kızılkaya, körfezdeki renk değişiminin deniz suyu sıcaklığının yüksek olması ve kirlilik nedeniyle artan mikroalglerden kaynaklandığını belirtti.

Mikroalgler, fotosentetik, mikroskobik canlılardır. Oksijenin büyük kısmını üretirler ve besin zinciri için temeldirler. Ancak aşırı çoğaldıklarında, “kırmızı gelgit” veya “alg patlaması” oluşur. Bu, suyun yüzeyini kapatarak ışık geçirgenliğini azaltır ve alttaki canlıları öldürür.

Doç. Dr. Kızılkaya, mikroalglerin çoğaldığında denizin kırmızı-kahverengiye döndüğünü ve bunun aşırı besin kaynaklı olduğunu açıkladı. İzmir Körfezi’nin akıntı sisteminin zayıf olması, besinlerin dağılmasını engelliyor ve bu da mikroalglerin aşırı çoğalmasına neden oluyor.

Havalar soğuduğunda kırmızılık kaybolacak. Ancak ileride tekrar görülebilir, çünkü körfezdeki besin yükü yüksek ve akıntı zayıf.

İlkbaharda yine alg artışı görülebilir, ancak balık ölümlerine yol açıp açmayacağı kesin değil.

Körfezdeki kirliliği azaltmak için atık su arıtımı ve dere kirliliğinin kontrol edilmesi gerekiyor. İklim değişikliği de dengeyi bozmuş olabilir ve uzun süreli araştırmalar konunun daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacaktır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.