Analiz yayınlandı: Fed’in faiz indirimi beklenenden daha sınırlı olabilir

Analiz yayınlandı: Fed’in faiz indirimi beklenenden daha sınırlı olabilir
Yayınlama: 18.09.2024 17:08
A+
A-

ABD Merkez Bankası’nın Faiz İndirimleri: Piyasa Beklentileri Fed’i Aşıyor

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) uzun zamandır beklenen faiz indirimi döngüsüne başlaması bekleniyor. Ancak gelecek aylardaki muhtemel indirimler, piyasa beklentilerinin altında kalabilir.

Bazı yatırımcılar ve analistler, ekonominin güçlü seyri nedeniyle faiz oranlarının yüksek kalacağı bir faiz indirimi döngüsü bekliyor. Büyük faiz indirimlerinin ise ancak resesyon durumunda makul olacağını öne sürüyorlar.

“Piyasanın beklentileri Fed yetkililerini aşıyor”

Tahvil yöneticisi Mohamed El-Erian, “Piyasaların mevcut faiz indirimi beklentileri çoğu Fed yetkilisinin ve ekonomistin kabul edebileceğinin ötesinde” dedi.

25 Puan mı 50 Puan mı İnecek?

Faiz indirimine ilişkin beklentiler 25 ve 50 baz puan arasında bölünmüş durumda. Dün itibarıyla daha büyük indirim beklentileri arttı ve piyasaları daha oynak hale getirdi.

Bugünkü Açıklamalar Gelecek Kararlara Işık Tutacak

Bugün faiz kararını açıklayacak Fed, gelecekteki indirimlerle ilgili tahminlerini de güncelleyecek. Fed yetkilileri daha önce enflasyonu kontrol etmek için gereken uzun vadeli “nötr” faiz oranını %2,8 olarak öngörmüşlerdi.

Faizin %3’e Düşmesi Bekleniyor

Yatırımcılar gelecek yılın sonuna kadar yaklaşık 240 baz puanlık faiz indirimi fiyatlıyorlar. Bu, faizlerin mevcut %5,25-%5,5 seviyesinden %3’e gerileyeceği anlamına geliyor.

Uzmanlara Göre Piyasa Fazla İndirim Fiyatlıyor

Apollo Global Management’ın baş ekonomisti Torsten Slok, böylesi bir hızda faiz indirim hızının resesyona işaret edeceğini belirtiyor. Vanguard’dan John Madziyire ise şu uyarıda bulunuyor: “Tahvil piyasası gelecek yıl için çok fazla indirim fiyatladı. Bu, (ekonomide) ciddi bir yavaşlama olması durumunda gerçekleşebilir.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.