Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de ilk kez Dijital Ses Yayını Plus (DAB+) teknolojisine geçtiklerini açıkladı.
Bakan Uraloğlu, DAB+’nın parazitlerden arındırılmış net bir ses deneyimi sunduğunu ve aynı frekansta birden fazla radyo kanalını barındırarak frekans verimliliğini artırdığını söyledi.
İstanbul’da şu anda boş frekans bulunmadığını belirten Uraloğlu, “Artık DAB+ yayınlarına başlamamızla bu durumu ortadan kaldırdık. Bu yeni teknoloji sayesinde gelen taleplere göre 448 yeni frekans sağlayabileceğiz” dedi.
DAB+: Net Ses, Enerji Tasarrufu
DAB+, daha iyi ses kalitesi ve daha fazla kanal kapasitesi sağlayan bir radyo yayıncılığı teknolojisi. Ayrıca, metin, görüntü ve trafik bilgileri gibi ek içerikler sunarak dinleme deneyimini zenginleştiriyor.
DAB+’nın en önemli avantajlarından biri de enerji verimliliği. 16 yayını tek bir frekans ve vericiyle iletebildiği için analog sistemlere göre yüzde 90 enerji tasarrufu sağlıyor.
Çamlıca Kulesi’nde İlk Adım
Türkiye’nin DAB+ yayınlarını başlatmak için seçtiği yer, 100 FM radyo yayınını tek noktadan yapabilen Avrupa’nın en yüksek kulesi olan Çamlıca Kulesi oldu.
Çamlıca Kulesi’nde bu yenilik sayesinde İstanbul 448 yeni frekans kazandı. Şu anda kamu ve özel olmak üzere 12 radyo kanalı DAB+ ile hizmet veriyor.
Geleceğin Radyo Yayıncılığı
Dijital Radyo Yayıncılığı sadece bir teknoloji değil, aynı zamanda kültür ve sosyal hayatı etkileyen bir yenilik.
DAB+, internet ve kablosuz teknolojilerle bütünleşerek interaktif ve erişilebilir içerikler sunacak. Eğitim ve savunma sanayiinde de fayda sağlayacak.
Çamlıca Kulesi Elektromanyetik Alanı Azalttı
Çamlıca Kulesi, 33 dağınık anteni ortadan kaldırarak elektromanyetik alan değerini Avrupa standardının üçte birine indirerek bölge sakinlerine daha sağlıklı bir yaşam alanı yarattı.