Berat Kandili
Berat Kandili, İslam dünyasında kutlanan önemli kandil gecelerinden biridir. “Berat” kelimesi, “kurtuluş” veya “beraat” anlamına gelir. Bu gece, Müslümanlar için günahların affedilmesi ve Allah’ın rahmetinin en bol olduğu zamanlardan biri olarak kabul edilir.
Berat Kandili’nin Önemi
Peygamber Efendimizi’in hadislerinde ve Kur’an’da yer alan Berat Kandili, kişinin kalp temizliğini yaparak Allah’a daha yakın bir kul olabilme arzusunu güçlendirir. Müslümanlar, bu geceyi ibadetler, dualar, Kuran okuma ve sadaka vererek geçirirler.
Berat Kandili’nin Anlamı
Berat Kandili, Hicri takvime göre Şaban ayının 15. gecesine denk gelir. Bu gece, özellikle “beraat” yani affedilme ve bağışlanma anlamına gelir. Müslümanlar, bu geceyi değerlendirerek bolca ibadet eder, dua eder, sadaka verir ve Allah’tan af dilerler.
Kur’an ve Hadislerde Berat Kandili
Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdular: “Şaban ayının onbeşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünü oruç tutun. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teâlâ (Keyfiyeti bizce meçhul bir halde) dünyaya en yakın göğe inerek (o andan) fecir oluncaya kadar: ‘Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir bela ile) mübtela olan yok mu, ona kurtuluş vereyim. Şöyle olan yok mu? Böyle olan yok mu?’ buyurur.” (İbn Mâce, H. no: 1388)
Duhan Suresi’nde geçen “mübarek gece” ifadesi, İslam alimlerinin çoğunluğuna göre Kadir gecesi olsa da bazı alimler Berat gecesine işaret ettiğini düşünürler.
Berat Kandili Duası
“Allah’ım! Beni affet, bana merhamet et, hidayet et ve kabul et beni. Allah’ım! Beni doğru yola ilet, şaşırtma beni. Allah’ım! Mazlumların yardımcısı ol, zalimlerin cezasını ver.”
Berat Kandili, Allah’ın kullarına rahmetiyle yaklaştığı ve günahların affedildiği mübarek bir gecedir. Bu geceyi değerlendirmek, ibadetlerle geçirmek ve Allah’tan af dilemek her Müslüman için önemli bir fırsattır.