BTSO’da Temel Arabuluculuk Eğitimleri Başladı

BTSO’da Temel Arabuluculuk Eğitimleri Başladı
Yayınlama: 13.02.2025 11:06
A+
A-

Bursa’da Temel Arabuluculuk Eğitim Programı Başladı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve Bursa Uludağ Üniversitesi (ULUSEM) işbirliğiyle düzenlenen “Temel Arabuluculuk Eğitim Programı” start aldı.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, açılış konuşmasında iş dünyasının süratli ve etkili çözümlere ihtiyaç duyduğunu vurguladı: “Arabuluculuk, hukuk sistemimize kazandırılan en önemli reformlardan biridir.”

BTSO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi ile Uludağ Üniversitesi’nin işbirliğiyle düzenlenen Temel Arabuluculuk Eğitimi, BTSO’da başladı. Programa BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, eski Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan, Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Adalet Komisyonu Başkanı Ömer Gülmüş, Bursa Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Abdulkadir Şahin, Bursa Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Sadık Bölek ve Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz ile hukuk camiası temsilcileri katıldı.

“İş Dünyasında Hızlı ve Etkili Çözümlere İhtiyacımız Var”

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, ticaretin önündeki en büyük engellerden birinin uzun süren mahkeme süreçleri olduğuna dikkat çekti: “Uzun yıllar süren davalarla boğuşan bir sistemde ne üretim güçlenir ne de refah artar.”

Ortalama bir davanın ilk derece mahkemesinde iki yıl, istinafta iki yıl daha uzayabildiğini belirten Burkay, bu gecikmelerin bireyleri ve kurumları zorlaştırdığı gibi ekonomik faaliyetleri de olumsuz etkilediğini ifade etti: “İş dünyasında hızlı ve etkili çözümlere ihtiyacımız var. Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri, bir umut ışığı olarak karşımıza çıktı. Arabuluculuk modeli, hukuk sistemimize kazandırılan en önemli reformlardan biridir. İşçi-işveren, ticari ve tüketici uyuşmazlıklarında zorunlu hale getirilen bu sistem, yargının iş yükünü hafifletirken, taraflara daha hızlı ve maliyetsiz çözümler sunuyor.”

“Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemlerinin Gelişimini Destekliyoruz”

BTSO olarak 2015 yılında Türkiye’de odalar ve borsalar arasında bir ilke imza atarak BTSO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’ni iş dünyasının hizmetine sunduklarını hatırlatan Başkan Burkay, Uludağ Üniversitesi ile gerçekleştirdikleri eğitimlerle arabuluculuk alanında nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesi öncülüğünde çalıştıklarını söyledi. İş dünyası olarak yargı bağımsızlığını güçlendirmeyi ve yargılama süreçlerini hızlandırmayı hedefleyen ‘Yargı Reformu Stratejisi’ni büyük bir fırsat olarak değerlendirdiklerini belirten İbrahim Burkay: “Adalete erişimi kolaylaştıracak her reformu desteklemeye ve üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye devam edeceğiz.”

“Arabuluculukta Önemli Bir Yol Kat Ettik”

Eski Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan, arabuluculuğun önemli bir müessese olduğunu ifade etti. Türkiye’de son 10 yılda arabuluculuğun önemli bir gelişim gösterdiğini belirten Birkan: “Arabuluculuk alanında ülkemize uluslararası boyut kazandıran Singapur Sözleşmesi’ne de devlet adına imza atmak Bakan Yardımcılığı görevimde bizlere nasip oldu. Bugün tek bir olayı bile arabuluculukla çözüme kavuştursak ülkemiz için kazançtır. Bunu sadece bir davanın çözümü olarak değil, sosyal barışa katkısı ve rızaya dayanan bir yöntem olarak değerlendirmek gerekiyor.”

“Bursa Arabuluculukta Örnek Bir Kent”

Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi ile arabuluculuğun daha da önem kazandığını söyledi. Bursa’nın arabuluculuk anlamında Türkiye’ye örnek bir kent olduğunu belirten Solmaz: “Bu sürece Zekeriya Birkan Bakanımızın çok önemli destekleri oldu. BTSO bünyesinde açılan Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi ile burada yapılan çalışmalar da eğitime katılanlar için çok değerli.”

“Hukuk ve Ekonomi İlişkisi Önem Kazanıyor”

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, konuşmasında hukuk ve ekonomi ilişkisine değindi. Arabuluculuk uygulamasının Türk hukuk sistemine girmesinin büyük ölçüde hukuk ve ekonomi etkileşimine dayandığını belirten Rektör Yılmaz: “Bugünkü eğitim programının ekonominin kalbinin attığı BTSO’da düzenleniyor olması çok anlamlı. Uludağ Üniversitesi olarak çok şanslıyız. Organik olarak bütünleşebildiğimiz, çok rahat işbirliği kurabildiğimiz bir Odamız var. BTSO ile birlikte bu eğitimin merkezinde yer almaktan çok memnunuz.”

İlk dersler de açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirildi. Program 84 saat sürecek ve 14 farklı modülden oluşuyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.