Damacana mı ucuz internet mi?

Damacana mı ucuz internet mi?
Yayınlama: 18.09.2024 12:01
A+
A-

Türkiye’yi Operatör Zamları Kasıp Kavurdu

Son günlerde Türkiye, cep telefonu ve internet tarifelerine yapılan zamları tartışıyor. Sosyal medya platformu X’te #OperatörSoygunu etiketi son üç gündür Türkiye gündeminde zirvede yer alıyor.

Vatandaşlar, faturalarını paylaşarak yüzde 200 ila 500 arasında yapılan zamları protesto ediyor.

Fatura Artışlarından Bazıları:

Türk Telekom CEO’su: “Benim Zamlarla Bir İlgim Yoktu

Ümit Önal, Türk Telekom CEO’su, kemarin yaptığı açıklamada fatura artışlarıyla ilgili şöyle konuştu: “Tarifelerimizle ilgili bilgi istedim. Geçtiğimiz yıl ve bu yılın son iki aylık döneminde Türk Telekom ve diğer tüm operatörleri kontrol ettim. Operatörler için yüzde 100’lük yeni müşteri tarifelerine ulaşan böyle üç haneli rakamlarla karşılaşmadım.”

‘Sudan Ucuz Değil

Önal, sundukları paketlerin uygun fiyatlı olduğunu damacana örneğiyle açıkladı.

Önal, “Bugün Türkiye’de ortalama dört kişilik bir ailenin yaşadığını düşünelim. Kullandıkları diğer su tüketimlerini düşünürsek, ayda ortalama 5 ila 8 damacana suyun gideceğini tahmin edebiliriz. Bu da 600-800 liralık bir rakama denk gelir. Bir benzetme yapalım: Operatör tarifeleri veya müşteri fiyatları sudan ucuz değil.”

Damacana Maliyeti Aylık 800 Lira

Önal’ın da belirttiği gibi, bugün 19 litrelik damacana fiyatları ortalama 100 liraya yükseldi. Dört kişilik bir aile haftada ortalama 2, ayda ise 8 damacana su tüketiyor. Bu da aylık damacana su maliyetinin 800 lirayı bulmasına neden oluyor.

İletişim Maliyetleri Damacana Suyundan Pahalı

Peki, suya ayda 800 lira ödeyen dört kişilik bir aile Önal’ın iddia ettiği gibi operatörlere daha az ödeme mi yapıyor?

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), her yıl dört kişilik bir ailenin iletişim/haberleşme maliyetini açıklıyor. Bu hesaplama, 1 sabit hat, 1 ev interneti ve 4 mobil abonelik üzerinden yapılıyor.

TELKODER’in verilerine göre 2023 yılında dört kişilik bir ailenin aylık iletişim maliyeti 745 liraya çıkmış durumda. TELKODER, 2024 verilerini henüz açıklamadı. Ancak şu anda en çok kullanılan tarifelere baktığımızda 1 sabit telefon, 1 ev interneti ve 4 mobil abonelik için toplamda aylık 2 bin 350 lira, yıllık olarak ise 28 bin 200 lira ödemek gerekiyor.

Yıllık İletişim Maliyeti 28 Bin Lirayı Aştı

Yani dört kişilik bir aile her ay operatörlere, damacana suya ödediğinin yaklaşık üç katını veriyor.

Dolar Bazında Yüzde 120 Zam

Ortalama paketlerle yapılan bu hesaplamaya göre iletişim maliyeti 2023 ortalamasına oranla yüzde 215 artmış durumda. Başka bir deyişle faturalar üç katına çıktı.

2023’teki ortalama dolar kuru üzerinden yapılan hesaplamaya göre dört kişilik bir aile geçen yıl iletişim için ortalama 31,36 dolar harcıyordu. Bugün itibarıyla ise bu rakam 68,94 dolara çıktı. Dolar bazındaki zamlar böylece yaklaşık yüzde 120’yi buldu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.