Çin’den Almanya’ya ‘ikna’ ziyareti

Çin’den Almanya’ya ‘ikna’ ziyareti
Yayınlama: 18.09.2024 11:28
A+
A-

Elektrikli Araçlara Yönelik Ek Vergiler Çin ve Almanya’yı Zarar Veriyor

Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao, Avrupa Birliği’nin elektrikli araçlara ek gümrük vergisi getirmesinin ticaret ve yatırıma “ciddi zararlar” vereceğini ve hem Çin’e hem de Almanya’ya zarar vereceğini belirtti.

Wang, Almanya Şansölye Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck ile yaptığı görüşmede, Dünya Ticaret Örgütü kurallarına uygun bir çözüme en kısa sürede ulaşılmasını ve Çin-AB arasında ekonomik gerilimlerin tırmanmasını önlemeyi umduğunu söyledi.

Avrupa Komisyonu, Çin’de üretilen elektrikli araçlar için AB’nin standart %10’luk otomobil ithalat vergisi üzerine %35,3’e varan ek vergiler uygulamaya hazırlanıyor.

Wang, yüksek gümrük vergilerine ilişkin oylama öncesinde, AB’nin Çin yapımı elektrikli araçlar için açtığı sübvansiyon karşıtı dava konusunda fikir alışverişinde bulunmak için Avrupa’yı ziyaret ediyor.

Wang, Almanya’nın kendi çıkarlarına göre hareket edeceğini ve Avrupa Komisyonu’nu Çin’le birlikte çalışmaya ikna edeceğini umduğunu söyledi.

Almanya Ekonomi Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Habeck, Almanya’nın serbest ticareti desteklediğini ve Çinli otomobil ve parça şirketlerinin Avrupa’ya yatırım yapmasını memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Habeck, Avrupa Komisyonu’nu Çin ile uygun bir çözüm bulmaya ve ticari anlaşmazlıkları önlemek için çaba göstermeye çağıracağını belirtti.

Son Ana Kadar Görüşmeler Sürecek

Wang, Berlin’deki Alman Şansölyeliği’nden Wolfgang Schmidt ile de görüştü ve Çin’in davanın diyalog yoluyla çözülmesinde ısrar ettiğini söyledi. Wang, Çin’in “son ana kadar” müzakere etmeye devam edeceğini vurguladı.

Wang, “Almanya’nın AB’de aktif bir rol oynamasını ve Avrupa Komisyonu’nu siyasi irade göstermeye ve davayı doğru bir şekilde çözmek için Çin ile birlikte çalışmaya teşvik etmesi bekleniyor” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.