Kaplamaları döküldü, çeşmesi harabeye döndü

Kaplamaları döküldü, çeşmesi harabeye döndü
Yayınlama: 17.09.2024 18:23
A+
A-

Tarihi Gazi (Kara) Ahmet Paşa Türbesi Yıprandı

İstanbul’un Fatih ilçesindeki Topkapı Mahallesi’nde bulunan 453 yıllık Gazi (Kara) Ahmet Paşa Türbesi’nin kubbesindeki kurşun kaplamalar döküldü. Yapıya ait çeşmenin de harabe görüntüsü, ziyaretçiler ve mahalleliyi üzdü.

1554’te inşasına başlanan ve 1571’de tamamlanan türbenin kubbesinde kurşun kaplamalar yer alıyordu. Mimar Sinan’ın eserleri arasında gösterilen ve Kara Ahmet Paşa’nın eşinin tamamladığı tarihi yapının kurşun kaplamaları dökülmeye başladı.

Türbenin yakınındaki çeşmenin ise yıllardır kullanılamadığı belirtildi. Mahalle sakinlerinin aktardığına göre, belediye ekipleri çeşmenin etrafındaki bitkileri temizliyor ancak restorasyon için bir çalışma yapılmıyor.

Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay, Gazi (Kara) Ahmet Paşa ve Türbesi’nin tarihi hakkında şunları söyledi:

“Sadrazam Kara Ahmet Paşa, Arnavut kökenlidir. Osmanlı’ya devşirme sistemiyle gelmiş ve Enderun’da eğitim almıştır. Enderun’dan sonra kapıcıbaşılık ve yeniçeri ağalığı yapmış, daha sonra Rumeli beylerbeyi, ikinci vezir ve sadrazam olmuştur. Ayrıca Yavuz Sultan Selim’in kızı Fatma Sultan ile evliydi. Şehzade Mustafa’nın idamından sonra onun yanlısı olduğu düşünüldüğünden Kara Ahmet Paşa da idam edilmiştir. İdamından birkaç ay önce türbesinin inşasına başlanmış ancak idamından sonra inşaat durdurulmuştur. İnşaat daha sonra devam ettirilmiş ve 1558’de tamamlanarak Paşa buraya gömülmüştür.”

Yavaşçay, “Türbenin kubbesindeki kurşun kaplamaların dökülmesi üzücü. Yetkililerin harekete geçerek restorasyon yaptırması gerekiyor. Ayrıca türbenin hemen altındaki çeşme de harap durumda. Orada da kısa sürede çalışmalar başlatılmalıdır” dedi.

Mahalle esnafından Nadir Dağ ise şunları söyledi:

“50 yıldır burada oturuyorum. 40 yıldır çeşmemizin açılması için yalvarıyoruz. Gelen herkes tamam diyor ama bir şey yapılmıyor. Çok muzdaribiz, burası yokuş. İnsanlar ellerini yüzlerini yıkamak istiyorlar. Çeşmemiz açılsa çok memnun oluruz.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.