Sütte yüzde 23 zam talebi

Sütte yüzde 23 zam talebi
Yayınlama: 17.09.2024 15:11
A+
A-

Çiğ Süt Üretiminde Düşüş, Sektörde Sıkıntılar Devam Ediyor

Geçtiğimiz altı yılda Türkiye’deki çiğ süt üretimi dip seviyeye düşerken, sektördeki fiyat odaklı sıkıntılar bu yıl da kendini gösteriyor.

Tavsiye Fiyatı Artırıldı, Ancak Yetersiz

Ulusal Süt Konseyi (USK), çiğ sütün tavsiye ettiği litre fiyatını 1 Mayıs itibarıyla 14 lira 65 kuruşa çıkardı. Ancak üreticiler, bu fiyatın yetersiz olduğuna dikkat çekiyor.

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Keskin, “Üretici şu anda zarar ediyor. Konsey fiyatı da artık yetersiz kaldı. Çünkü yem fiyatlarına tekrar zam geldi. Elektriğe, mazota zam geldi. Bu üreticiye külfet oluyor. Zor durumda olan ve ürünlerini konsey fiyatına dahi satamayan üreticimiz için konsey fiyatı bile yeterli olmuyor” diye konuştu.

Keskin, çiğ süt fiyatının yüzde 23 zamla 18 lira olması gerektiğini talep etti.

“Tüketim Azaldı” Söylemleriyle Süt Fiyatları Düşürüldü

Geçmişte süt firmalarının, fiyatları düşürmek için “tüketim azaldı” gibi söylemler kullandığını belirten Keskin, “Bazı yerlerde süt fiyatı 2 lira düşerken, konsey fiyatının uygulandığı yerlerde 1 lira aşağı çekildi. Bakanlık tarafından süt tozu ihracatının açılması ve tereyağı ithalatının kısıtlanması gibi önlemler alındı” dedi.

Üretim Tarihin En Düşük Seviyesinde

TÜİK verilerine göre 2023 yılında çiğ süt üretimi, önceki yıla göre yüzde 0,4 azalarak 21 milyon 481 bin 567 tona geriledi. Bu, 2017 yılından bu yana görülen en düşük üretim.

Anaç Hayvanların Kesimi Tehlikesi

Keskin, fiyatlarda iyileştirme yapılmazsa üreticilerin anaç hayvanlarını kesime gönderebilecekleri konusunda uyardı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.