Almanya’da pizza çok sevilen bir yemek. Siparişle de çok tüketiliyor. Ancak yeni bir araştırma, pizzaların taşındığı kutuların sağlığa zararlı kimyasallar içerebileceğini ortaya koydu.
Öko-Test’in araştırmasına göre, birçok pizza kutusunda endişe verici seviyelerde kimyasal madde bulundu. Bu kimyasallar arasında hormon dengesini bozarak üreme sağlığını olumsuz etkileyebilen Bisfenol A (BPA) ve Bisfenol S (BPS) var. BPA, testis kanseri, prostat kanseri, meme kanseri, diyabet, obezite ve gıda alerjileri gibi pek çok hastalıkla bağlantılı.
Avrupa Birliği, 2025’ten itibaren gıda temas eden ürünlerde BPA ve BPS kullanımını yasakladı. Ancak bu yasak konserve kutuları gibi bazı ürünleri kapsıyor. Kağıt ve karton ambalajlar ise muaf tutuldu. Yapılan son testlerde, geri dönüştürülmüş kağıttan yapılan birçok pizza kutusunda bu kimyasalların bulunduğu ve hatta pizzalara geçtiği tespit edildi.
BPA ve BPS gibi kimyasallar, geri dönüşüm sürecindeki hatalı atık sınıflandırmaları nedeniyle pizza kutularına karışıyor. Termal kağıt kullanılan fişler, otopark biletleri ve sinema biletleri gibi ürünler geri dönüşümle kağıtlara karışabiliyor. Bu tür kağıtlarda renk geliştirici olarak BPA ve BPS kullanılıyor. Bu nedenle, pizza kutuları kesinlikle geri dönüşüm kutusuna atılmamalıdır. Yanlış sınıflandırma, bu zararlı maddelerin yeniden kullanılmasına yol açarak gıdalara daha fazla bulaşmasına neden olabilir.
Alman Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü (BfR), düşük seviyelerde BPA’nın büyük bir sağlık riski oluşturmadığını belirtti. Ancak Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), 2023’te BPA için tolere edilebilir günlük alım miktarını düşürdü. Bu da düşük miktarlarda bile BPA’nın sağlık riski taşıyabileceği anlamına geliyor.
Öko-Test, tüketicilere pizzalarını kutuda uzun süre tutmamalarını öneriyor. Pizza, kutusunda 30 dakikadan fazla bekletilmemeli.