Osmangazi’den 11 Eylül’e Özel ‘Kurtuluş’ Paneli

Osmangazi Belediyesi, Bursa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümünü çeşitli etkinliklerle coşkuyla kutladı.

Osmangazi’den 11 Eylül’e Özel ‘Kurtuluş’ Paneli
Yayınlama: 16.09.2024 16:57
A+
A-

Osmangazi Belediyesi, Bursa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümünü çeşitli etkinliklerle coşkuyla kutladı. Etkinlikler arasında öne çıkanlardan biri olan “Bursa’nın Kurtuluşu” panelinde, akademisyenler kentin işgal sürecini ve kurtuluş mücadelesini fotoğraflarla anlattı.

Bursa’nın 2 yıl, 2 ay, 2 gün süren Yunan işgalinin sona ermesinin 102. yılı, Osmangazi Belediyesi tarafından organize edilen çeşitli özel etkinliklerle kutlandı. Gün boyunca süren etkinlikler, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde düzenlenen “Bursa’nın Kurtuluşu” paneli ile devam etti. Osmangazi Kent Konseyi işbirliğiyle gerçekleştirilen panele Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Mutlu Esendemir, Osmangazi Kent Konseyi Başkanı Fatma Çil Yılmaz, akademisyenler, öğrenciler ve diğer davetliler katıldı. Panelin moderatörlüğünü Prof. Dr. Saime Yüceer üstlenirken, konuşmacı olarak Doç. Dr. Hacer Karabağ Arslan, Doç. Dr. Betül Batır, Prof. Dr. Nesrin Karaca ve Sosyolog Mutlu Çınar yer aldı.

Panel, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Açılış konuşmasını yapan Osmangazi Kent Konseyi Başkanı Fatma Çil Yılmaz, Bursa’nın 102 yıl önce düşman işgali sırasında karanlık günler geçirdiğini, ancak halkın özgürlük inancını kaybetmediğini belirtti. Yılmaz, Bursa işgal edildiği için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kürsüsüne siyah örtü çekildiğini ve bu örtünün 2 yıl, 2 ay, 2 gün sonra kaldırılarak yerini Türk bayrağına bıraktığını vurguladı. Ayrıca, Bursa’nın kurtuluşunun 102. yılında Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlere minnet ve şükran duygularını iletti.

İlk konuşmayı yapan Doç. Dr. Hacer Karabağ Arslan, Yunanistan’ın megali idea (büyük Yunanistan) düşüncesi doğrultusunda Bursa ve çevresini işgal ettiğine dikkat çekti. İngilizlerin bu işgali desteklediğini belirten Arslan, işgal sürecinde Bursa halkına yapılan zulüm ve vahşeti fotoğraflar eşliğinde anlattı. Yunan Başbakanı Eleftherios Venizelos’un oğlu Sofiklis Venizelos’un Osman Gazi’nin Türbesi’ndeki saygısızlığının hafızalarda yer ettiğini söyleyen Arslan, bu olayın Milli Mücadele ruhunu ateşlendirdiğini ve Bursa’nın 11 Eylül 1922’de Türk ordusu tarafından kurtarıldığını belirtti.

Bir diğer konuşmacı Doç. Dr. Betül Batır, “Bursa’nın Kurtuluşu ve Şükrü Naili Paşa” başlıklı konuşmasında, Türk ordusunun 3. Kolordu Komutanı Şükrü Naili Paşa’nın 11 Eylül 1922’de Bursa’nın kurtuluşunu sağladığını ve düşman güçlerinin Mudanya ve Karacabey’e kaçtığını aktardı. Batır, Şükrü Naili Paşa’nın İstanbul’un kurtuluşunda da önemli görevler üstlendiğini ve İstanbul’a at üstünde giren paşa olarak bilindiğini vurguladı.

Prof. Dr. Nesrin Karaca ise “Milli Mücadele ve Bursa’nın İşgalinin Edebiyata Yansıması” başlıklı konuşmasında, Mehmet Akif Ersoy, Halide Edib Adıvar, Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve diğer edebiyatçıların Bursa’nın işgali üzerine yazdıkları şiir ve yazıları paylaştı.

Panel, Sosyolog Mutlu Çınar’ın “Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa’nın Bursa Ziyareti’nin 100. Yılı” başlıklı sunumuyla sona erdi.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.