“Kanser Hastalarında Terapi Köpeği Destekli Radyoterapi Programı: İlk Türkiye Deneyimi” çalışması, Türk tıp tarihinde bir ilkti. Bu programda yer alan Teo isimli köpek, gönüllü onam formunda adı geçen ilk köpekti.
Programda yer alan 6 yaşındaki bir kız çocuğu, anestezi almadan Teo’nun yardımıyla radyoterapi seansını tamamlamayı başardı. Bu deneyimden sonra, sokak köpeği Tina da terapi köpeği olarak eğitildi.
Çalışmanın sonuçları, terapi köpeklerinin kanser hastalarının depresyon, keyifsizlik, yorgunluk ve durgunluk gibi psikolojik durumlarını iyileştirdiğini gösterdi. Üstelik bu köpekler, sadece tedavi öncesi yaptıkları 15 dakikalık hasta ziyaretleriyle bu olumlu etkileri yarattı.
Terapi köpeklerinin hastalara fizyolojik faydalar da sağladığı ortaya çıktı. Bu köpekler, hastaların strese bağlı nabız ve tansiyon artışlarını azaltmaya yardımcı oluyor.
Bu çalışma, Türkiye’de kadrolu terapi köpeklerinin hastanelerde görev yapabileceği anlamına geliyor. Ülkemizde her geçen gün artan sokak köpekleri için bu, yeni bir iş kolu oluşturabilir.
İçişleri Bakanlığı ile yapılan bir proje kapsamında, 10 sokak köpeği terapi köpeği olarak yetiştiriliyor. Köpekler, sınavları tamamladıktan sonra hastalarla buluşmaya hazır olacaklar.