Yunanistan Turizm Sektöründe Kapıda Vize Uygulaması ile Artış
2024 yılında Türkiye ile Yunanistan arasında yapılan anlaşma ile başlatılan 7 günlük ekspres vize uygulaması, Yunan adalarına gelen ziyaretçi sayısında artışa yol açtı. Yunan Emniyeti’nin verilerine göre, 2024 yılında Türkiye’den Yunan adalarına 339.985 ziyaretçi geldi. Bu ziyaretçilerin 71.648’i kapıda vize uygulamasını kullandı.
Midilli, 28.734 ziyaretçi ile en çok ekspres vize ile giriş yapılan ada oldu. Sakız Adası’na 26.337, Samos’a ise 16.577 kişi ekspres vize ile giriş yaptı. Yunan turizmciler, 31 Mart 2025’e kadar sürecek anlaşmanın uzatılmasını talep ediyor. Turizmciler, uygulamanın 2025 yılında daha da fazla ziyaretçi çekeceğini öngörüyor.
Yunanistan’a Karayoluyla Geçiş Artıyor
Türkiye’den Yunanistan’a karayoluyla geçişlerde de 2024 yılında önemli bir artış yaşandı. Yunan Turizm Konfederasyonu’nun verilerine göre, karayoluyla Yunanistan’a gidenlerin sayısı 2024’ün 11 ayında 1 milyon 92.530 olarak kaydedildi. Bu rakam, 2023 yılının tamamı için kaydedilen sayıyı %29,5 aştı.
Turizme Bağlı Barınma Sorunu
Toplamda 35 milyon turistin ziyaret ettiği Yunanistan, 2024 yılında turizmden 22 milyar euro gelir elde etti. Ancak bu artışa rağmen turizm sektörünün barınma sorununa yol açmaması için bazı düzenlemeler yapılıyor. Airbnb gibi kısa süreli kiralama platformlarında listelenen konutların sayısı, otel yatak sayısını aştı. Bu durum, düşük gelirli kişilerin kiralık konut bulmasını zorlaştırdı. Bu nedenle bazı bölgelerde Airbnb gibi platformlara yeni konut kaydının 1 yıl süreyle durdurulacağı açıklandı.
Turizm sektörü, otellerin müşterilerini günlük kiralama konutlarına kaptırdığı yönünde şikayetlerde bulunuyor. Bu şikayetler de yasak kararında etkili oldu.
Gününlük kiralama konutlarıyla ilgili olarak yeni düzenlemeler de gündemde. Bu konutlarda ışık, havalandırma gibi konularda belirli bir kalite aranacak. Bodrum katı, depo, konuta dönüştürülmüş iş yerlerinin kiralanması yasaklanacak.