Risk taşıyanlar! Umutlar arttı, unutmamaya doğru gidiyoruz

Risk taşıyanlar! Umutlar arttı, unutmamaya doğru gidiyoruz
Yayınlama: 10.01.2025 12:36
A+
A-

Alzheimer Hastalığının Yaygınlaşması ve Hafıza Merkezleri

Alzheimer hastalığının toplumsal bir pandemiye dönüşmesiyle hafıza merkezleri olarak bilinen kliniklerin sayısı artıyor. Bu merkezler, hastalığa tanı konması, takibi ve seyrinin izlenmesi için kuruluyor. Türkiye’de de bu tür merkezler bulunuyor.

Hastaları Bekleyen Aşamalar

Nörodejeneratif hastalıkların tanısı zor olabilir. En sık görülen Alzheimer hastalığında yaş önemli bir biyolojik faktör. 65 yaş üstü nüfusun %10’unda hastalık görülürken, 85 yaşta bu oran %35’e çıkıyor.

Üçüncül Merkezler

Bu hastalıkların tanıları, sadece bu hastalıklarla ilgilenen üçüncül merkezlerde konuyor. Hem tanı hem de tedaviye yönelik çoklu yaklaşım hasta için faydalı oluyor.

Hastalıkları Birbirinden Ayırt Etmeye Yarayacak Yöntem

“Demans”, kişinin bilişsel yeteneklerini kaybetmesine deniyor. Buna yol açan nedenler arasında en önemlisi Alzheimer hastalığı olsa da damar tıkanıklıkları, nadir sebepler veya Parkinson hastalığı da olabilir.

Nöromodülasyon ve Bilişsel Rehabilitasyon

Klasik tedavilerin yetersiz kaldığı durumlarda nöromodülasyon ve bilişsel rehabilitasyon uygulanıyor. Nöromodülasyon, cerrahi müdahale olmadan beyne bilgi ve tedaviye yardımcı cihazlar takılması anlamına geliyor. Bilişsel rehabilitasyon ise bilişsel işlevlerin geri kazanılmasını amaçlıyor.

Hastalığın İlerlemesini Aşıyla Durdurmak Mümkün Mü?

ABD’de başlatılan bir aşı tedavisinin hastalığın ilerleme sürecini %30 kadar yavaşlattığı yönünde sonuçlar var. Ancak bununla ilgili de bazı yan etkiler bulunduğu belirtiliyor.

Hastalığı Ortadan Kaldırma Yerine Geciktirme

Günümüzde Alzheimer tedavisinde kullanılan ilaçlar sadece birkaç aylık iyileşme sağlıyor. Ancak yeni tedaviler, seyri yavaşlatıcı etkisiyle umut veriyor. Dünya Sağlık Örgütü, hastalığın 70 yaşında yakalanması yerine 75 yaşına kadar geciktirilmesini öneriyor.

Bütüncül Yaklaşımın Yüz Güldüren Sonuçları

Nöromodülasyon tedavisi, klasik ilaç tedavisi, bilişsel rehabilitasyon tedavisi ile beraber beslenme ve günlük yaşam aktivitelerinin düzenlenmesinin çok iyi sonuç verdiği belirtiliyor.

Aile Desteği Eksikse Başarı Sağlanamıyor

Bütüncül tedavi yaklaşımının başarısı, ciddi bir aile desteğine ihtiyaç gösteriyor. Bu desteğin sağlanması her zaman mümkün olmuyor.

Batı Ülkelerinde Alzheimer İnsidansı Yavaşladı

Batı ülkelerinde son zamanlarda Alzheimer insidansının yavaşladığına dikkat çekiliyor. Bu sonucun, hastalığa yönelik bilincin artmasından kaynaklandığı belirtiliyor.

Hastaya Bakım Veren Personel de Eğitim Almalı

Demans hastası yaşlılara hizmet veren bakım evi personelinin eğitim eksikliği de sorunlar arasında bulunuyor.

Gençlerin Risklerini Nasıl Öğrenecek?

Merkezlerin amaçlarından biri, ailesinde nörodejeneratif hastalık olan gençlerin risk taşıyıp taşımadıklarını öğrenip önlem almalarını sağlamak.

Kan Testleriyle Kolay Tanı Dönemi

Alzheimer hastalığı için kesin tanı belden su alarak konuyor. Kan testleriyle tanı koyma dönemine girilmek üzere.

Hastalığı Taşımayanlara Aşı Yapılmalı Mı?

Alzheimer hastası ama demans ve kognitif bozukluğu olmayan hastaları tedavi etme hedefi şu an için abartılı görülüyor.

Unutmayı Unutturmaya Yakınız

Son dönem çalışmaları, Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatma konusunda umut veriyor. Nöromodülasyon bu konuda elimizdeki büyük güçlerden biri.

Alzheimer Hastalarında Beslenmede Bireyselleşme

Nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde bireyselleştirmenin önemine dikkat çekiliyor.

Karmaşık Mekanizmaların Aydınlatılması

Her Alzheimer hastasının doku harabiyeti farklı bölgelerde farklı alt tipleri bulunuyor. Bu karmaşık mekanizmaların aydınlatılması, bireysel müdahaleler için yol gösteriyor.

Fonksiyonel MRI ile Ne Hedefleniyor?

Fonksiyonel MRI çalışmalarıyla hastanın bozulan beyin networkleri saptanıyor.

Yaşlılıkta Sosyal Çevre Kısıtlılığına “Dur!” Diyen Projeler

Zihinsel faaliyeti ve sosyal ilişkiyi sürdürmenin önemine dikkat çekiliyor. Bağcılar Belediyesi’nin yaşlı bireylere yönelik kursları bu konuda iyi bir örnek.

Evde Bakım Zor

Alzheimer hastası yaşlıların bakımlarının, bu konuda eğitimli personelin görev yaptığı merkezlerde yapılması öneriliyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.