Yolsuzlukla Mücadele Ofisi (CIO) yetkilileri, Yoon’un Noel sabahı saat 10.00’a kadar sorgu için belirlenen saatte, azil süreci devam eden Başbakan’ın ofise gelmediğini belirtti.
CIO yetkilisi, Yonhap haber ajansına yaptığı açıklamada, Yoon’un Çarşamba günü boyunca gelmesini bekleyeceklerini ancak bir tutuklama emri talep etmeden önce davayı daha fazla incelemeleri gerektiğini belirtti.
Ortak soruşturma biriminden bir yetkili, yaptığı açıklamada, saat 18.00 itibarıyla Yoon’dan herhangi bir yanıt almadıklarını ve hukuki temsilcisinin atanmasına ilişkin bir belge de teslim edilmediğini söyledi.
Yetkili, birimin durumu gözden geçirerek bir sonraki adımı değerlendireceğini belirtti. Yoon, 15 Aralık’ta savcıların ayrı bir çağrısını da yanıtsız bırakmıştı.
Yoon’un sorgulara gelmemesi ve ifade vermeyi reddetmesi, muhalefet kanadından eleştirilere yol açtı. Muhalif liderler, Yoon’un delil karartma ihtimaline dikkat çekerek tutuklanması yönünde çağrıda bulundu.
Yoon, 7 Aralık’ta televizyon aracılığıyla yaptığı açıklamada, sıkıyönetim ilanından dört gün sonra, yasal ve siyasi sorumluluktan kaçmayacağını ifade etmişti.
14 Aralık’ta parlamentoda azledilen Yoon, şimdi Anayasa Mahkemesi’nde görevden alınıp alınmayacağına dair bir yargı süreciyle karşı karşıya.
Savcılar, polis ve yolsuzlukla mücadele birimi, Yoon ve diğer yetkililer hakkında isyan, yetkiyi kötüye kullanma ve diğer suçlamalarla ilgili soruşturmalar başlattı.
Güney Kore’de isyan, bir devlet başkanının dokunulmazlığının geçerli olmadığı nadir suçlardan biri. Yoon’un uzun süredir dostu ve avukatı Seok Dong-hyeon, Yoon’un sıkıyönetim kararına ilişkin yasal süreçlerde bizzat ifade vermeye istekli olduğunu belirtti.