AB’nin işçiler gözeten yasası uygulanırsa, Katar gazı kesecek

AB’nin işçiler gözeten yasası uygulanırsa, Katar gazı kesecek
Yayınlama: 22.12.2024 11:44
A+
A-

Paragraf 1
Katar, Avrupa Birliği’nin insan hakları ve işçi hakları konusundaki yeni yasasını sert bir şekilde uygularsa Avrupa’ya gaz ihracatını durdurmakla tehdit etti.

Paragraf 2
Katar Enerji Bakanı Saad el-Kaabi’ye göre, Katar uyumsuz şirketlere büyük cezalar verilmesi durumunda sıvılaştırılmış doğalgaz ihracatını kesecek.

Paragraf 3
AB yasaları, uymayan şirketlere yıllık küresel gelirlerinin %5’ine kadar para cezası öngörüyor.

Paragraf 4
Kaabi, “Eğer Avrupa’ya gaz satmak bana gelirlerimin %5’ini kaybettiriyorsa, Avrupa’ya satmam. Bu bir blöf değil” diye belirtti.

Paragraf 5
Kaabi, “KatarEnerji’nin gelirlerinin %5’i, Katar devletinin gelirlerinin %5’idir. Bu halkın parasıdır, böyle bir kaybı kabul edemem. Kimse böyle bir kaybı kabul etmez” ifadesini kullandı.

Paragraf 6
Ancak Kaabi, cezaların yalnızca Avrupa’da elde edilen gelirle sınırlı olması durumunda görüşme yapılabileceğini söyledi.

Paragraf 7
AB, Gerekli Özen yasa taslağını bu yıl kabul etti. Yasa, iklime zarar veren, çocuk işçi çalıştıran, taşeron işçilere bağımlı olan ve işçilerine insani standartlara uygun ücretler ödemeyen yabancı şirketlere ceza uygulayacak.

Paragraf 8
Kaabi, şirketin tüm tedarik zincirinde işçi haklarıyla ilgili denetimler yapmasının mümkün olmadığını vurguladı.

Paragraf 9
KatarEnerji’nin küresel tedarik zincirinin 100.000 şirketi kapsadığını belirten Kaabi, bu büyüklükte bir denetimin maliyetinin karşılanamaz olduğunu dile getirdi.

Paragraf 10
Avrupa Birliği’nin Gerekli Özen yasası, büyük şirketlerin 2050 iklim hedefleriyle uyumlu bir geçiş planı hazırlamasını da zorunlu kılıyor.

Paragraf 11
Kaabi, QatarEnergy gibi hidrokarbon üreticilerinin AB’nin net sıfır hedeflerine uymasının mümkün olmadığını savundu.

Paragraf 12
AB parlamentosu, bu yasayı şirketleri 2050 yılına kadar net sıfır sera gazı hedefiyle uyumlu hale getirmeyi amaçlayan daha geniş bir düzenlemenin parçası olarak sundu.

Paragraf 13
Ancak bu yasa, AB içindeki ve dışındaki şirketlerden büyük eleştiri aldı.

Paragraf 14
Avrupa Kimya Endüstrisi Konseyi, yeni kuralların “birçok şirketi dava riskiyle karşı karşıya bırakacağını” belirterek, yasanın daha basit hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Paragraf 15
Direktif, AB’de 450 milyon eurodan fazla net geliri olan AB dışı şirketleri de kapsıyor. Kaabi, bu düzenlemelerin 2027’de yürürlüğe girmesi planlandığını ancak bu haliyle Katar’ın devlet şirketi KatarEnerji gibi firmalar için uygulanamayacağını belirtti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.